Kościół o szczepieniach: "Są ważnym narzędziem ograniczania zakażeń". Oficjalne stanowisko KEP

Autor: PAP • Źródło: PAP08 lipca 2021 12:30

Abp Stanisław Gądecki wydał oficjalne oświadczenie w sprawie szczepień przeciw COVID-19. - Decyzja o szczepieniu winna uwzględniać wymogi dobra wspólnego, ale szczepienie powinno być dobrowolne - zaznaczył przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski

Abp Stanisław Gądecki/Fot. episkopat.pl
  • Szczepienia przeciw COVID-19 są ważnym narzędziem ograniczania rozprzestrzeniania się zakażeń - zaznaczył w oświadczeniu przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki.
  • Dodał jednak, że "decyzja o szczepieniu winna uwzględniać wymogi dobra wspólnego, ale szczepienie powinno być dobrowolne"
  • Duchowny napisał, że "Kościół wspiera wszystkich, którzy podejmują decyzję o zaszczepieniu się"

Abp Stanisław Gądecki wydał oświadczenie ws. szczepień

- Kościół podkreślał, że wynalezienie szczepionek może być uznane ‒ z perspektywy medycyny prewencyjnej ‒ za szczególny owoc daru udzielonego człowiekowi przez Boga, któremu nie jest obojętny los człowieka i zagrożenia związane z chorobami, w tym także z chorobami zakaźnymi - napisał abp Gądecki w oświadczeniu dotyczącym szczepień przeciw COVID-19.

Zaznaczył, że "szczepienia przeciw COVID-19 są ważnym narzędziem ograniczania rozprzestrzeniania się zakażeń i przez bardzo wiele osób postrzegane są jako nadzieja na możliwość powrotu do normalnego funkcjonowania społeczeństw".

Podkreślił, że "decyzja o szczepieniu winna uwzględniać wymogi dobra wspólnego, ale szczepienie powinno być dobrowolne".

"Kościół wspiera wszystkich, którzy podejmują decyzję o zaszczepieniu się"

Odwołując się do Noty Kongregacji Nauki Wiary z 21 grudnia 2020 roku, abp Gądecki napisał, że "szczepienie nie jest, co do zasady, obowiązkiem moralnym".

Zapewnił jednocześnie, że "Kościół ‒ będąc w kontakcie z właściwymi służbami medycznymi i sanitarnymi ‒ wspiera edukacyjne i informacyjne inicjatywy społeczne i publiczne, których celem jest zwiększenie świadomości wiernych w kwestii szczepień".

Przewodniczący KEP zaznaczył również, że "Kościół wspiera wszystkich, którzy podejmują decyzję o zaszczepieniu się".

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum