Koniec egzaminów dla fizjoterapeutów. KIF czeka na stanowisko Senatu i podpis prezydenta

Autor: oprac. SzB • Źródło: KIF, Rynek Zdrowia26 lipca 2022 10:11

Krajowa Izba Fizjoterapeutów czeka na stanowisko Senatu i podpis prezydenta odnośnie nowelizacji ustawy o zawodach pielęgniarki i położnej i niektórych innych ustaw. Projekt przewiduje m.in. rezygnację z egzaminu dla fizjoterapeutów i ratowników medycznych.

KIF czeka na stanowisko Senatu i podpis prezydenta. To ważny komunikat dla absolwentów. Fot. AdobeStock
  • Państwowy Egzamin Fizjoterapeutyczny odejdzie do lamusa? Krajowa Izba Fizjoterapeutów czeka na stanowisko Senatu i podpis prezydenta odnośnie nowelizacji ustawy o zawodach pielęgniarki i położnej i niektórych innych ustaw
  • Projekt przewiduje m.in. rezygnację z egzaminów dla fizjoterapeutów i ratowników medycznych
  • Nowelizacja ma na celu uproszczenie procedur dotyczących wchodzenia na rynek pracy osób, które ukończyły kształcenie w zakresie fizjoterapii

KIF czeka na stanowisko Senatu i podpis prezydenta

22 lipca Sejm uchwalił nowelizację ustawy o zawodach pielęgniarki i położnej i niektórych innych ustaw. "Za" głosowało 276 posłów, nikt nie był przeciwko, natomiast wstrzymało się 166 osób.

Dostosowuje ona polskie prawo do przepisów obowiązujących na terenie Unii Europejskiej. Projekt przewiduje też m.in. rezygnację z egzaminu fizjoterapeutycznego i z ratownictwa medycznego.

Nowelizacja ma na celu uproszczenie procedur dotyczących wchodzenia na rynek pracy osób, które ukończyły kształcenie w zakresie fizjoterapii.

Teraz ustawa trafi pod obrady Senatu.

- Krajowa Izba Fizjoterapeutów czeka na stanowisko Senatu i podpis prezydenta RP, aby tegoroczni absolwenci mogli jak najszybciej otrzymać Prawo Wykonywania Zawodu Fizjoterapeuty (PWZFz) i wejść na rynek pracy - czytamy na stronie internetowej Izby.

"Zastrzegamy sobie możliwość powrotu do tego tematu"

Podczas sejmowej Komisji Zdrowia do zmian uwzględnionych w nowelizacji odniósł się Tomasz Dybek, prezes Krajowej Rady Fizjoterapeutów.

- Z uwagi na sytuację postcovidową niezbędnym jest jak najszybsze umożliwienie fizjoterapeutom wejścia do systemu opieki zdrowotnej i wsparcie procesu powrotu do zdrowia tysięcy pacjentów. Zastrzegamy sobie jednak możliwość powrotu do tego tematu. Kwestia Państwowego Egzaminu Fizjoterapeutycznego była zbyt płytko konsultowana, a środowisko ma zróżnicowane zdanie na ten temat - przekazał Dybek.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum