KE zbadała jak żywione są dzieci w unijnych szkołach

Autor: KR/Rynek Zdrowia • • 16 lipca 2014 14:11

W ramach walki z otyłością Komisja Europejska zleciła przygotowanie sprawozdania dot. polityki żywienia w szkołach europejskich.

Ze sprawozdania wynika, że kraje europejskie zdają sobie sprawę ze znaczenia żywienia w szkolach dla zdrowia i rozwoju dzieci. We wszystkich państwach objętych badaniem (28 państw członkowskich UE oraz Norwegia i Szwajcaria) istnieją wytyczne dotyczące żywności w szkołach, jednak różnią się znacznie między sobą.

Tonio Borg, komisarz ds. zdrowia stwierdził, że niemal jedno na troje dzieci w Europie ma nadwagę lub otyłość, co wiąże się z ryzykiem zachorowania na różne choroby, którym można by zapobiec, takie jak cukrzyca typu 2.

- Szkoły są ważnymi partnerami w naszych staraniach do zachęcenia dzieci do przyjęcia zdrowych nawyków żywieniowych. Pierwsza ocena polityki żywieniowej w szkołach jest ważnym elementem walki z otyłością - powiedział.

Maire Geoghegan-Quinn, komisarz ds. badań, innowacji i nauki, dodała, że ''sprawozdanie daje europejskim decydentom politycznym, osobom
odpowiedzialnym za kształcenie oraz naukowcom podstawę do zbadania potencjalnych powiązań między szkolną polityką żywieniową a
zdrowiem publicznym oraz do oceny skuteczności promowania zdrowych nawyków żywieniowych''.

W sprawozdaniu przedstawiono najnowsze krajowe dokumenty polityczne dotyczące norm i wytycznych w zakresie żywności w szkołach podstawowych i średnich. Środki te zostały opisane według wspólnych kryteriów - np. dozwolona lub zakazana żywność, składniki odżywcze, zaplecze żywieniowe, usługi kateringowe lub ograniczenia dotyczące marketingu.

W sprawozdaniu dokonano również przeglądu sytuacji regulacyjnej, co stanowi ważny krok w ocenie wpływu polityki na otyłość u dzieci. Wynika z niego, że ponad 90 proc. zbadanych krajowych dokumentów politycznych zawiera normy dotyczące żywności, których celem jest zapewnienie dobrze skomponowanych jadłospisów. 76 proc. zawiera normy dotyczące wielkości porcji, a 65 proc. normy dotyczące składników odżywczych
obiadów.

Bardzo często stosowane są ograniczenia lub wytyczne dotyczące dostępności napojów (65-82 proc.). W większości promowany jest (darmowy) dostęp do wody pitnej przy jednoczesnym ograniczeniu dostępności lub zakazie napojów słodzonych cukrem.

Główne cele przyświecające większości krajów to poprawa jakości żywienia dzieci, uczenie zdrowych nawyków żywieniowych i zdrowego trybu życia oraz ograniczanie lub zapobieganie otyłości u dzieci.

W większości ograniczono dostępność słodyczy i słonych przekąsek, przy czym w niektórych przypadkach wprowadzono ich całkowity zakaz. W 59 proc. dokumentów krajowych wymaga się lub zaleca dokonywanie pomiaru osiągnięć polityki żywieniowej. Najczęściej takim pomiarom podlega
dostarczanie żywności w szkołach oraz odsetek dzieci, które jedzą w szkole.

Najczęstszymi parametrami występującymi w normach dotyczących energii i składników odżywczych obiadu są energia i tłuszcze zawarte w żywności. Około połowa badanych krajów stosuje ograniczenia dotyczące automatów z żywnością. W niektórych krajach automaty oferują zdrowsze produkty, w innych zabroniona jest sprzedaż żywności niezdrowej, a w jeszcze innych automaty są całkowicie zakazane. Często stosuje się także ograniczenia dotyczące marketingu niezdrowej żywności.

Badanie przeprowadzono z pomocą unijnej grupy wysokiego szczebla ds. żywienia i aktywności fizycznej, w ramach strategii UE w sprawie
zagadnień zdrowotnych związanych z odżywianiem, nadwagą i otyłością z 2007 r. oraz planu działania UE w sprawie otyłości wśród dzieci na lata 2014-2020.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum