Jacek Sobocki: brak rozwiązań systemowych utrudnia leczenie żywieniowe pacjentów

Autor: Marzena Sygut/Rynek Zdrowia • • 12 marca 2018 08:56

- W Polsce istnieją możliwości leczenia żywieniowego pacjentów na najwyższym poziomie na świecie. Niestety, nie za bardzo je realizujemy, ponieważ brakuje rozwiązań systemowych - mówił dr Jacek Sobocki, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego podczas sesji "Leczenie żywieniowe - kiedy w pełni zaczniemy wykorzystywać jego potencjał" w trakcie III Health Challenges Congress (HCC) 8-10 marca 2018.

Dr Jacek Sobocki Fot. PTWP

Ekspert podkreślił, że obecnie każdy pacjent przyjęty do szpitala musi być oceniony pod kątem niedożywienia, bowiem co dziesiąty chory przyjęty do szpitala natychmiast powinien mieć włączone leczenie żywieniowe. Problem polega na tym, że brakuje osób, które zajęłyby się dożywianiem tych chorych.

- W Polsce leczenie żywieniowe jest domeną entuzjastów. Nie ma nikogo dedykowanego do takiej procedury. W naszych szpitalach brakuje dietetyków, są oni bowiem aktualnie zatrudniani w dużych korporacjach niemedycznych. To prezesom korporacji zależy na tym, aby nauczyć pracowników jak zdrowo się odżywiać. W ten sposób zapobiegają absencjom w pracy - wyjaśnił dr Sobocki.

Dodał, że jeśli nie będzie specjalizacji z żywienia klinicznego, a specjalista ds. żywienia klinicznego, nie będzie miał do pomocy dietetyków, niewiele się w tej kwestii zmieni.

- Tymczasem do zyskania mamy bardzo dużo, przede wszystkim eliminujemy błędne koło. Pacjent, który jest wypisywany ze szpitala i nie ma kontynuacji leczenia żywieniowego, nie wróci do życia społecznego i nadal wymaga opieki. Ponadto w stosunkowo krótkim czasie znów trafi do szpitala w gorszym stanie i będzie jeszcze dłużej hospitalizowany - zaznaczył dr Sobocki.

Wyjaśnił też, że najważniejszy problem polega na wdrożeniu systemowego rozwiązania i wykształcenia zespołów żywieniowych, które w sposób profesjonalny, a nie tylko dorywczy, zajmą się leczeniem żywieniowym chorych.

- Już dziś istnieją specjalizacje, które zdecydowanie większą uwagą przykładają do roli żywienia w kształtowaniu zdrowia pacjentów. To pediatria, chirurgia, anestezjologia. Jednak w wielu specjalizacjach ten problem jest nierozwiązany. Najgorzej jest, w mojej ocenie, w onkologii i geriatrii - podsumował dr Sobocki.

 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum