GIS: sanepid przebada ponadplanowe próbki produktów z mięsa wołowego

Autor: GIS/Rynek Zdrowia • • 25 lutego 2019 15:55

W związku z procederem nielegalnego uboju bydła w jednej z ubojni w województwie mazowieckim oraz obawami konsumentów o bezpieczeństwo mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego - w dniach 1-8 lutego organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadziły akcję kontrolną.

Jak poinformował w poniedziałek (25 lutego) Główny Inspektor Sanitarny, akcja kontrolna polegała na pobraniu próbek na etapie obrotu handlowego  i wykonaniu badań:
- świeżego mięsa wołowego w opakowaniach jednostkowych w kierunku oznaczania obecności bakterii Salmonella produkcji krajowej;
- produktów z mięsa wołowego przeznaczonych do spożycia na surowo (carpacio, tatar) w kierunku obecności bakterii Salmonella i Listeria monocytogenes, produkcji krajowej.

 Łącznie pobrano do analiz 405 próbek ww. produktów, żadna z próbek nie została zdyskwalifikowana.

Kontrole Państwowej Inspekcji Sanitarnej są aktualnie kontynuowane. Do końca marca br. pobrane i zbadane zostaną kolejne  ponadplanowe próbki produktów z mięsa wołowego ( dostępnych na etapie obrotu handlowego).

Więcej: gis.gov.pl

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum