GIS publikuje coraz więcej ostrzeżeń dotyczących żywności. Przyczyn jest kilka FOT. Arch. RZ; zdjęcie ilustracyjne

Na stronie internetowej i profilu społecznościowym Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawia się ostatnio sporo ostrzeżeń publicznych dotyczących żywności oraz wyrobów z nią związanych. Czy takich komunikatów jest coraz więcej, czy może nowoczesna forma przekazu sprawiła, że zaczęliśmy je dostrzegać? Zapytaliśmy o to Jana Bondara, rzecznika GIS.

Jan Bondar przyznaje, że profil Głównego Inspektoratu Sanitarnego na Facebooku cieszy się coraz większą popularnością. W 2019 r. liczba obserwujących go zwiększyła się ponad dwukrotnie  - do 83 926. Profil zajął drugie miejsce wśród profili administracji publicznej na FB, wyprzedzając m.in. prezydenta RP.

- Internet to oczko w głowie Głównego Inspektora Sanitarnego. Docenia siłę mediów społecznościowych, chętnie wykorzystuje je do przekazywania wielu informacji i wiedzy o zdrowiu, ale i komunikatów, które wynikają z codziennej działalności służb sanitarnych. Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności czy wyrobów mających kontakt z żywnością mają trafiać przede wszystkim do konsumentów, stąd ich przejrzysta graficzna forma i zdjęcia produktów - wyjaśnia Rynkowi Zdrowia rzecznik GIS.

Grafika idzie w Polskę
Zatem komunikaty są na pewno bardziej widoczne i zrozumiałe. Powoduje to, że coraz chętniej sięgają po nie media ogólnopolskie i regionalne, podając informację dalej, często publikując grafiki przygotowane przez GIS. To zapewnia szeroki odbiór, duży zasięg, ale…

- Liczba ostrzeżeń związanych z żywnością i materiałami do kontaktu z żywnością zwiększa się głównie z uwagi na coraz lepszą współpracę z przedsiębiorstwami branży spożywczej. Źródłem informacji o zagrożeniu w przypadku znacznej części ostrzeżeń są same przedsiębiorstwa i sieci handlowe, które w wyniku kontroli wewnętrznych same wykrywają zagrożenia w żywności i zgodnie z ich prawnym obowiązkiem informują o tym organy urzędowej kontroli żywności, w tym GIS - podaje Bondar.

Również kontrole urzędowe są coraz bardziej skuteczne w wykrywaniu zagrożeń w żywności, gdyż opierają się na analizie ryzyka, która pozwala na skupienie działań kontrolnych w obszarach stwarzających największe ryzyko. W skutecznej identyfikacji produktów niebezpiecznych pomagają też konsumenci, którzy zgłaszając nieprawidłowości związane z żywnością nakierowują kontrole urzędowe na istotne problemy.

W chwili obecnej, w styczniu 2020 r., trwa jeszcze opracowywanie raportu Stan Sanitarny Kraju za rok 2019, ale możemy się oprzeć na raporcie z 2018 r. Wynika z niego, że laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej w 2018 r. zbadały ogółem 81 938 próbek środków spożywczych. 3,03 proc. z nich nie spełniało obowiązujących wymagań jakości zdrowotnej.

comments powered by Disqus

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.