GIS: partie ekologicznego cukru kokosowego z glutenem wycofane ze sprzedaży

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 11 lutego 2020 17:09

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży produktu Bio Cukier Kokosowy z powodu stwierdzenia w nim glutenu. Ostrzega, że spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.

FOT. Arch. RZ; zdjęcie ilustracyjne

Powodem wycofania produktu ze sprzedaży było stwierdzenie niezadeklarowanej substancji alergennej - glutenu powyżej 80 mg/kg w próbce surowca. Producent, firma Intenson Europe, po otrzymaniu informacji o niezgodności surowca rozpoczął procedurę wycofania produktu. Nadzór nad procesem objęła Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Ze sprzedaży wycofano pięć partii produktu: o wadze 350 g - nr partii L191113, L191216 i o wadze 200 g - nr partii L191115, L191127 i L191216 z datą minimalnej trwałości do 10 marca 2022 r.

GIS zaleca, aby osoby z alergią lub nietolerancją na gluten nie spożywały wymienionych partii produktu.

 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum