GIS ostrzega przed jajami z pozostałością antybiotyku

Autor: GIS/Rynek Zdrowia • • 16 czerwca 2018 15:20

Główny Inspektor Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności! Chodzi o obecność pozostałości antybiotyku lazalocydu w ilości przekraczającej maksymalny dopuszczalny poziom w jajach konsumpcyjnych klasy A.

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów oraz działań podjętych przez organy Inspekcji Weterynaryjnej znajdują się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii. Fot. Flickr

Obecność pozostałości antybiotyku lazalocyd w ilości przekraczającej maksymalny dopuszczalny poziom w jajach konsumpcyjnych klasy dotyczy jaj oznaczonych na skorupkach następującym kodem - 3 - PL 30211306 z terminami przydatności do spożycia - od 15.06.2018 do 06.07.2018 r.

Powyższa informacja została przekazana przez Głównego Lekarza Weterynarii Głównemu Inspektorowi Sanitarnemu, który następnie przekazał ją odpowiednim organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu bezzwłocznego wycofania powyższej partii produktu z obrotu handlowego.

Zalecenia dla konsumentów: ww. produkty nie powinny być spożywane przez konsumentów. Konsumenci, którzy zakupili wskazane w komunikacie numery partii jaj powinni zwrócić je do sklepu, w którym dokonali zakupu.

Więcej: www.gis.gov.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum