GIS ostrzega o alergenie w nadziewanych pierniczkach

Autor: • Źródło: PAP02 czerwca 2022 09:39

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w czwartek o stwierdzeniu obecności alergenu - białka migdałowego w jednej partii pierników z nadzieniem. Osoby uczulone na migdały nie powinny ich spożywać.

GIS ostrzega o alergenie w nadziewanych pierniczkach

Chodzi o produkt "Pierniki z nadzieniem kremowym orzech laskowy", o numerze partii L1293147A i dacie trwałości 07.2022. Producentem jest Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., ul. Żółkiewskiego 34, 87-100 Toruń.

GIS podał, że producent podjął decyzje o wycofaniu kwestionowanego produktu od odbiorców. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują ten proces.

Spożycie produktu przez osoby uczulone na migdały może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum