Dyrektor EFSA odwiedził polskie instytucje nadzorujące bezpieczeństwo żywności

Autor: NIZP-PZH, MAK/Rynek Zdrowia • • 29 czerwca 2017 14:28

Dyrektor zarządzający Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority - EFSA) dr Bernhard Url gościł wraz z delegacją w Polsce.

Dyrektor EFSA odwiedził polskie instytucje nadzorujące bezpieczeństwo żywności
dr Bernhard Url; FOT. NIZP-PZH

W trakcie wizyty (26-28 czerwca br.) dr Url odwiedził instytucje zajmujące się bezpieczeństwem żywności i zwierząt w Polsce: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-PZH, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy.

- Moja wizyta w Polsce stanowi okazję do wzmocnienia silnej współpracy pomiędzy EFSA i Polską w kluczowych obszarach naszej pracy, w tym w zakresie bezpieczeństwa żywności i zwalczania chorób zwierząt. Współpraca leży u podstaw wszystkich działań, jakie podejmujemy w EFSA - mówi dr Bernhard Url.

- Nasza strategia na rok 2020 ma na celu budowanie potencjału naukowego UE i wspólnoty wiedzy poprzez dzielenie się wiedzą fachową i ułatwiając udział ekspertów w działaniach EFSA. Dlatego chciałbym skorzystać z okazji i zaprosić polskich ekspertów naukowych do przyłączenia się do zespołów EFSA i przyczynienia do opracowania europejskiego programu oceny ryzyka - dodał szef EFSA.

Jak zaznaczyt dr Jacek Postupolski, przedstawiciel Polski w Forum Doradczym EFSA, kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności w NIZP – PZH EFSA zapewnia bezstronne doradztwo naukowe w zakresie zagrożeń związanych z łańcuchem żywnościowym.

- Współpraca pomiędzy EFSA a instytucjami naukowymi w Unii Europejskiej ma decydujące znaczenie dla zapewnienia najwyższego poziomu ochrony konsumentów. Wizyta Dyrektora Wykonawczego EFSA w Polsce podkreśla potrzebę współpracy naukowej na poziomie międzynarodowym - powiedział dr Postupolski.

 

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum