×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Co z projektem rozporządzenia dotyczącym żywienia w szpitalach? Ministerstwo Zdrowia: prace będą wznowione

Autor: oprac. JKB • Źródło: PAP18 maja 2023 06:07Aktualizacja: 18 maja 2023 06:49

Ministerstwo Zdrowia zapewnia, że niebawem powróci do prac nad rozporządzeniem dotyczącym wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.

Co z projektem rozporządzenia dotyczącym żywienia w szpitalach? Ministerstwo Zdrowia: prace będą wznowione
Wrócą prace nad projektem dotyczącym żywienia w szpitalach. Fot. Shutterstock
  • Ministerstwo Zdrowia informuje, że prace nad rozporządzeniem dotyczącym wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach zostaną wznowione po uwzględnieniu koniecznych zmian
  • Warto przypomnieć, że projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach przygotowano w 2022 roku
  • Wskazany dokument zawiera m.in. określone diety czy też rekomendowane i przeciwwskazane środki spożywcze

Resort zdrowia wznowi prace nad rozporządzeniem ws. żywienia

Niedożywienie lub niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia.

Jednak według danych Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) niedożywienie szpitalne dotyka ponad 30 proc. chorych, z kolei aż 80 proc. pacjentów nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zwraca natomiast uwagę, że liczne badania stanu odżywienia pacjentów szpitalnych wykazywały niedobry niektórych witamin i składników mineralnych.

Projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach przygotowano w 2022 roku.

Dokument określa m.in. rodzaje diet - zakłada wprowadzenie 15 diet i 9 ich modyfikacji, rekomendowane i przeciwwskazane środki spożywcze wykorzystywane w poszczególnych rodzajach diet oraz wartość odżywczą i energetyczną stosowanych diet szpitalnych.

Kilka dni temu media obiegła informacja, że resort zdrowia, który zapowiadał zmiany w żywieniu pacjentów szpitalnych, wycofał się z obietnic.

Ministerstwo Zdrowia poinformowało PAP, że w toku konsultacji projektu Rządowe Centrum Legislacji zgłosiło uwagę "dotyczącą konieczności modyfikacji upoważnienia ustawowego do wydania aktu wykonawczego zawartego w art. 72 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia".

Resort zdrowia dodał, że aktualnie trwa proces legislacyjny, który uwzględnia tę zmianę. - Niezwłocznie po jej zatwierdzeniu, prace nad projektem rozporządzenia zostaną wznowione - zapewniło ministerstwo.

MZ zauważyło, że od lipca 2022 roku trwają prace nad wymaganiami obowiązującymi przy prowadzeniu żywienia szpitalnego dzieci i młodzieży, kobiet w okresie ciąży oraz laktacji. Zadanie jest realizowane we współpracy z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH-Państwowym Instytutem Badawczym, Instytutem "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" oraz Instytutem Matki i Dziecka.

Opracowane wymagania zostaną włączone do projektu rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNERZY SERWISU
    partner serwisu
    partner serwisu
    partner serwisu
    partner serwisu

    Najnowsze