Co dalej z Radą Medyczną? Jest oświadczenie KPRM

Autor: oprac. MP • Źródło: KPRM/Rynek Zdrowia14 stycznia 2022 16:12

Kancelaria Premiera wydała oświadczenie ws. rezygnacji 13 z 17 członków Rady Medycznej. - Formuła doradcza tego gremium zostanie zmieniona. Zadanie wypracowania nowej formuły zostało przekazane przez Prezesa Rady Ministrów Ministrowi Zdrowia - czytamy w oświadczeniu.

Mateusz Morawiecki chce by to resort zdrowia wypracował nową formułę Rady Foto: PAP/Radek Pietruszka
  • W piątek, 14 stycznia, Rada Medyczna praktycznie przestała istnieć. 13 z 17 jej członków złożyło na ręce premiera Mateusza Morawieckiego rezygnację z zasiadania w radzie
  • Eksperci nie zgadzają się z pomijaniem ich rekomendacji przez rząd w walce z koronawirusem
  • Kancelaria Premiera wydała oświadczenie ws. rezygnacji członków Rady Medycznej, w którym informuje, że formuła doradcza tego gremium zostanie zmieniona
  • Sprawę rezygnacji członków Rady Medycznej skomentował też minister zdrowia Adam Niedzielski

Oświadczenie Kancelarii Premiera ws. rezygnacji członków Rady Medycznej

- Dziś część członków Rady Medycznej złożyła rezygnację, uzasadniając ją przede wszystkim wyczerpaniem formatu tego gremium. Rezygnujący członkowie Rady Medycznej uzasadniali swoją decyzję także zachowaniem osób, które negują zagrożenie COVID-19 i znaczenie szczepień w walce z pandemią - napisała Kancelaria Premiera.

- Głos Rady Medycznej działającej od listopada 2020 roku, a także porady i sugestie ekspertów z innych dziedzin są merytorycznym wsparciem dla decyzji Rady Ministrów i Rządowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego. Poszczególne decyzje były konsultowane z wieloma środowiskami - w tym z medykami, przedsiębiorcami, ekspertami od edukacji i psychologami - napisano w oświadczeniu.

"Formuła doradcza tego gremium zostanie zmieniona"

- Trzeba jednak podkreślić, że opinie poszczególnych gremiów były często odmienne. Pokazywano w ten sposób wiele dróg na radzenie sobie z pandemią oraz jej skutkami społeczno-gospodarczymi. To rolą rządu jest podejmowanie decyzji na bazie  zróżnicowanych stanowisk ekspertów - Rady Medycznej, ekonomistów, ekspertów z innych obszarów, na które wpływa epidemia - czytamy.

- Premier podziękował za współpracę odchodzącym członkom Rady, w tym szczególnie za przygotowanie założeń Narodowego Programu Szczepień. Rezygnujący z funkcji doradcy zadeklarowali jednocześnie gotowość do pozostawania w stałym kontakcie z rządem, ale w innej formule niż dotychczas - dodano.

- W związku z decyzją części członków Rady Medycznej, formuła doradcza tego gremium zostanie zmieniona. Zadanie wypracowania nowej formuły zostało przekazane przez Prezesa Rady Ministrów Ministrowi Zdrowia - napisano w oświadczeniu.

Minister zdrowia Adam Niedzielski o rezygnacji członków Rady Medycznej

Sprawę piątkowej rezygnacji członków Rady Medycznej skomentował również minister zdrowia Adam Niedzielski.

- Dziękuję za współpracę wszystkim członkom Rady Medycznej przy Premierze RP, którzy dziś złożyli rezygnację. Ta decyzja, zgodnie ze wspólnymi deklaracjami na posiedzeniu RM, na pewno nie kończy naszych kontaktów - napisał na Twitterze minister zdrowia Adam Niedzielski.

Szef resortu dodał, że szerszy komentarz przedstawi w poniedziałek.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum