Branża winiarska przeciwna traktowaniu wina w wersji mini na równi z tzw. małpką

www.portalspozywczy.pl Autor: PTWP - Portal Spożywczy • Źródło: Portal Spożywczy/Rynek Zdrowia   • 28 stycznia 2020 14:47

Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa nie zgadza się z pomysłem resortu zdrowia, aby dodatkowe opłaty za alkohole w małych pojemnościach dotyczyły win w wersji mini.

Małe opakowania mają sprzyjać pozytywnym trendom ograniczenia konsumpcji Fot. Archiwum

W ocenie ZP PRW wino w opakowaniach mini, czyli do 300 ml, to produkt z zupełnie innej kategorii niż tzw. małpka z wódką, tymczasem oba mają być droższe o 1 zł. Rada złożyła swoje uwagi w Ministerstwie Zdrowia - informuje Portal Spożywczy.

Jak wyjaśnia Magdalena Zielińska, prezes ZP PRW, z uzasadnienia do projektu ustawy wynika, że podstawą podjęcia inicjatywy była troska o zdrowie publiczne i chęć ograniczenia ryzykownej konsumpcji alkoholu. W jej ocenie ograniczenie sprzedaży wina w małych opakowaniach to krok w kierunku przeciwnym do zamierzonego.

Prezes podkreśla, że w małych butelkach zamyka się głównie wina ze średniej i wyższej półki czyli tzw. marki premium, określane jako standard plus. Przedstawiciele branży winiarskiej tłumaczą, że trend mini w branży winiarskiej to zjawisko obserwowane globalnie, a wynika z premiumizacji oraz dążenia konsumentów do ograniczania konsumpcji.  Nie ilość wina staje się ważna, lecz jego jakość, a małe opakowania sprzyjają tym pozytywnym trendom.

ZP PRW zgłosił już swoje uwagi do Ministerstwa Zdrowia. Jednym z postulatów jest to, aby z dodatkowej opłaty zwolnione zostały wyroby winiarskie zawierające do 15 proc.  alkoholu. 

Więcej: portalspożywczy.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum