Bernard Waśko zrezygnował ze stanowiska zastępcy prezesa NFZ

Autor: • Źródło: PAP20 września 2022 15:33

Bernard Waśko złożył rezygnację ze stanowiska zastępcy prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia do spraw Medycznych. Rada NFZ – w opublikowanej we wtorek uchwale - wyraziła pozytywną opinię w sprawie odwołania.

Bernard Waśko zrezygnował ze stanowiska zastępcy prezesa NFZ
Zastępca szefa NFZ Bernard Waśko zrezygnował z funkcji. PAP/Darek Delmanowicz
  • Uchwała w sprawie zgody na rezygnację zastępcy prezesa NFZ podjęta została 15 września. Dziś trafiła do publikacji w Biuletynie Informacji Publicznej NFZ
  • Podano w niej, że w związku z wnioskiem Ministra Zdrowia z 13 września 2022 r. Rada Funduszu wyraża pozytywną opinię w sprawie odwołania Bernarda Waśko
  • Odwołany został ze stanowiska zastępcy prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia do spraw Medycznych

Bernard Waśko złożył rezygnację

Bernard Waśko jest doktorem nauk medycznych, ukończył Akademię Medyczną w Lublinie. Jest też absolwentem studiów podyplomowych w zakresie Zarządzania Organizacjami Ochrony Zdrowia w Katedrze Zarządzania w Gospodarce Szkoły Głównej Handlowej.

W latach 1998 - 2011 pełnił funkcję dyrektora Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Fryderyka Chopina w Rzeszowie. Od 2011 do 2019 roku był dyrektorem medycznym w firmie doradczej PwC. Decyzją Ministra Zdrowia, 11 kwietnia 2019 roku, został powołany na stanowisko zastępcy prezesa NFZ ds. Medycznych.

Jako pierwszy o rezygnacji i uchwale Rady NFZ poinformował portal politykazdrowotna.pl.

Nieoficjalne informacje o odejściu Bernarda Waśko z NFZ zaczęły się pojawiać jeszcze w lecie. W udzielonym Rynkowi Zdrowia pod koniec sierpnia wywiadzie prezes NFZ Filip Nowak, spytany o tę kwestię stwierdził:

- Pan prezes Bernard Waśko jest wybitnym ekspertem systemu ochrony zdrowia. Jest także bardzo lojalny i bez reszty oddany swojej pracy. To po prostu porządny człowiek. Bardzo dobrze pracuje się nam razem, mamy do siebie pełne zaufanie i chyba zwyczajnie się lubimy. Jeśli nosi się z zamiarem odejścia z NFZ, to mam nadzieję, że jeszcze to przemyśli.

Treść uchwały Rady NFZ pod tekstem.

DO POBRANIA

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum