Badania: za dużo cukru w dziecięcej diecie
Blisko 100 łyżeczek cukru i 8 łyżeczek soli zjada przeciętne dziecko w spożywanych w ciągu tygodnia produktach.

Eksperci ostrzegają, że najgorszy jest cukier w przekąskach, które są uznawane za zdrowe: jogurtach, deserach mlecznych i sokach. Dzieci żywią się źle w szkole i poza nią. Od 1 września szkoły mają zmienić sposób żywienia dzieci, bo takie wymogi postawi przed nimi nowe rozporządzenie ministra zdrowia. A co ze zdrowym jedzeniem "po szkole"?
Z badań Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej we Wrocławiu (pod kierunkiem prof. Aleksandry Łuszczyńskiej) wynika, że coraz więcej polskich dzieci nie je regularnie śniadań. Ponad 20 procent z nich zadeklarowało, że je poranny posiłek od jednego do trzech razy w tygodniu.
Mimo że w dziennym jadłospisie znajdują się owoce, to nie starcza już w nim miejsca na warzywa - spożywają ich mniej niż ich rówieśnicy z innych krajów: z Portugalii, Holandii i Wielkiej Brytanii. Stałym elementem diety małych Polaków są za to łakocie.
Więcej: www.zdrowie.dziennik.pl
ZOBACZ KOMENTARZE (0)