Badania: za dużo cukru w dziecięcej diecie

Autor: Dziennik/Rynek Zdrowia • • 27 sierpnia 2015 12:58

Blisko 100 łyżeczek cukru i 8 łyżeczek soli zjada przeciętne dziecko w spożywanych w ciągu tygodnia produktach.

Najgorszy jest cukier w przekąskach - ostrzegają eksperci. Fot. Fotolia

Eksperci ostrzegają, że najgorszy jest cukier w przekąskach, które są uznawane za zdrowe: jogurtach, deserach mlecznych i sokach. Dzieci żywią się źle w szkole i poza nią. Od 1 września szkoły mają zmienić sposób żywienia dzieci, bo takie wymogi postawi przed nimi nowe rozporządzenie ministra zdrowia. A co ze zdrowym jedzeniem "po szkole"?

Z badań Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej we Wrocławiu (pod kierunkiem prof. Aleksandry Łuszczyńskiej) wynika, że coraz więcej polskich dzieci nie je regularnie śniadań. Ponad 20 procent z nich zadeklarowało, że je poranny posiłek od jednego do trzech razy w tygodniu.

Mimo że w dziennym jadłospisie znajdują się owoce, to nie starcza już w nim miejsca na warzywa - spożywają ich mniej niż ich rówieśnicy z innych krajów: z Portugalii, Holandii i Wielkiej Brytanii. Stałym elementem diety małych Polaków są za to łakocie.

Więcej: www.zdrowie.dziennik.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum