Aż 11 procent chorych niedożywionych w trakcie hospitalizacji. Czy przepisy to zmienią?

Autor: oprac. JKB • Źródło: Zdrowie PAP, Rynek Zdrowia04 maja 2022 09:40

Problem niedożywienia w szpitalach prowadzi do wielu kolejnych trudności, w tym większej liczby powikłań. Jak podaje Zdrowie PAP, blisko 11 proc. chorych rozwija objawy niedożywienia w trakcie pobytu w szpitalu.

Aż 11 procent chorych niedożywionych w trakcie hospitalizacji. Czy przepisy to zmienią?
Problem z żywieniem w szpitalach dotyka wielu placówek. Fot. Shutterstock
  • Jeden z problemów związanych z niedożywieniem w szpitalach wynika m.in. z niedożywienia systemowego – nie ma osób odpowiedzialnych za to, by przypilnować pacjentów, czy coś zjedli
  • W szpitalach brakuje także specjalistów od żywienia osób chorych
  • Przypomnijmy: powstał rządowy projekt  rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach
  • Zgodnie z projektem noweli resort zaproponował m.in. wprowadzenie kodów i nomenklatury diet szpitalnych czy też rodzajów diet i ich charakterystyki

Problemy niedożywienia w szpitalach

Jak przypomina Zdrowie PAP, niedożywienie szpitalne jest poważnym problemem, ponieważ pogarsza rokowanie oraz może doprowadzić do znacznej większej liczby powikłań.

Z raportu „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach” Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, na który powołuje się PAP, wynika, że blisko 11 proc. chorych rozwija objawy niedożywienia w trakcie pobytu w szpitalu.

Jakie są przyczyny niedożywienia w szpitalach:

  • niektóre badania wykonywane są na czczo – zazwyczaj pacjent na prawie kilkanaście godzin przed badaniem nie dostaje nic do jedzenia. Jeśli plan się nie powiedzie, badanie przekłada się na kolejny dzień,
  • bywają przypadki chorych, którzy na stres reagują utratą apetytu – w dobie pandemii sprawa się pogłębiła, ponieważ poza personelem medycznym nikt nie pilnował pacjentów, aby jedli,
  • posiłki w szpitalach i innych placówkach nie wyglądają zachęcająco,
  • niedożywienie systemowe w szpitalach – ze względów logistycznych posiłki wydawane są w konkretnych godzinach (o 8, 12 i 16). Niewiele placówek ma realnie działający zespół żywieniowy, z kolei jeden dietetyk najczęściej nie jest w stanie dopilnować wszystkich pacjentów,
  • brak specjalistów od żywienia osób chorych.

Białko i inne pomocne elementy dotyczące diety

Jak wskazuje Zdrowie PAP, białko jest podstawowym budulcem organizmu, tym samym pacjent bez odpowiedniej ilości białka w pożywieniu znacznie wolniej powróci do zdrowia. Dobrym sposobem na wsparcie chorego jest tzw. fortyfikacja diety – dodawanie do posiłków ulubionych dodatków pacjenta, które może jeść, by podnieść kaloryczność diety.

Oprócz tego pomocne są ćwiczenia fizyczne pod warunkiem, że są one dostosowane do możliwości pacjenta. Łączy się to także z regularnym nawadnianiem, szczególnie u osób starszych.

Projekt resortu ws. żywienia w szpitalach

Przypomnijmy: powstał rządowy projekt rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.

Resort wyjaśnił tym samym, że "żywienie pacjentów w szpitalach jest świadczeniem zdrowotnym i powinno być dostosowane do stanu zdrowia pacjenta".

MZ zaproponował wprowadzenie:

  • kodów i nomenklatury diet szpitalnych;
  • rodzajów diet, ich charakterystyki, rekomendowanych i przeciwwskazanych środków spożywczych wykorzystywanych w poszczególnych rodzajach diet oraz wartości odżywczej i energetycznej stosowanych diet szpitalnych;
  • wzoru karty żywienia szpitalnego.

Projekt rozporządzenia zakłada wprowadzenie jednolitej nomenklatury. W jednym z załączników proponuje nowy podział diet oraz ich modyfikacji wraz z kodami. 

Proponowany podział diet:

  • dieta podstawowa, 
  • dieta łatwostrawna,
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, 
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, 
  • dieta bogatoresztkowa, 
  • dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, 
  • dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych,
  • dieta ubogoenergetyczna, 
  • dieta bogatobiałkowa, 
  • dieta niskobiałkowa,
  • dieta niskobiałkowa, 
  • dieta eliminacyjna, 
  • dieta płynna, 
  • dieta płynna wzmocniona, 
  • dieta do żywienia przez zgłębnik.

Modyfikacje diet:

  • bezjajeczna,
  • bezglutenowa,
  • bezlaktozowa,
  • bezmleczna,
  • wegetariańska,
  • dodatek do drugiego śniadania,
  • dodatek do podwieczorku,
  • dodatek do drugiej kolacji,
  • modyfikacja indywidualna.

Poszczególne diety zostały rozpisane w innym załączniku do projektu. Charakterystyki precyzują konkretne wymogi dotyczące m.in. wartości energetycznej i odżywczej, a także wskazują, której grupie pacjentów dana dieta jest rekomendowana.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum