216 szpitali pod lupą sanepidu. Zbadali kuchnie i posiłki w szpitalach

Autor: LJ • Źródło: GIS22 września 2021 08:05

Grzywny i mandaty za uchybienia higieniczno-sanitarne oraz niewłaściwe żywienie pacjentów, w tym nieprawidłowo skomponowane jadłospisy - to efekty kontroli sanepidu w szpitalnych kuchniach.

Inspektorzy sanepidu skontrolowali żywienie w szpitalach. Posypały się kary (fot. PTWP)
  • W 2020 roku sanepid skontrolował 216 szpitali prowadzących żywienie zbiorowe pacjentów we własnym zakresie oraz 104 szpitale korzystające z firm cateringowych
  • Stwierdzono niespełnianie wymagań higieniczno-sanitarnych oraz nieprawidłowości dotyczące żywienia pacjentów
  • Ogółem nałożono 10 grzywien w drodze mandatu karnego na kwotę 3 100 zł za uchybienia higieniczno-sanitarne, a w szpitalach prowadzących żywienie w systemie cateringowym 2 mandaty na kwotę 400 zł

Sanepid kontrolował kuchnie w szpitalach

Główny Inspektorat sanitarny opublikował raport "Stan sanitarny kraju w 2020 roku". Jednym z elementów kontroli były bloki żywienia w szpitalach.

W 2020 r. organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej obejmowały nadzorem 1006 bloków żywienia w szpitalach (z których – 668 korzystało z usług firm cateringowych).

W tych obiektach w całym 2020 r. służby sanitarne przeprowadziły 332 kontrole sanitarne, w tym 37 kontroli interwencyjnych.

Główny Inspektor Sanitarny polecił organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej objęcie szpitali wzmożonym nadzorem – ze szczególnym uwzględnieniem obiektów, w których w latach wcześniejszych stwierdzono istotne nieprawidłowości. W ramach nadzoru realizowany jest Program oceny stanu żywienia pacjentów w szpitalach i zakładach opieki zdrowotnej na podstawie jadłospisów/posiłków.

216 szpitali pod lupą sanepidu

W związku z tym, służby sanitarne w 2020 roku‹ skontrolowały w zakresie spełniania wymagań higieniczno-sanitarnych w blokach żywienia oraz oceny jadłospisów i żywienia pacjentów 216 szpitali prowadzących żywienie zbiorowe pacjentów we własnym zakresie oraz 104 szpitale korzystające z firm cateringowych:

  • w szpitalach prowadzących żywienie pacjentów przeprowadziły ogółem 332 kontrole sanitarne, w tym 37 interwencyjnych; ‹
  • w szpitalach prowadzących żywienie pacjentów w systemie cateringowym przeprowadziły ogółem 141 kontroli sanitarnych, w tym 18 kontroli interwencyjnych.

Co ujawniono w trakcie kontroli w szpitalach?

  • na 216 skontrolowanych szpitali prowadzących żywienie pacjentów we własnym zakresie, nieprawidłowości stwierdzono w 1 placówce niespełnianie wymagań higieniczno-sanitarnych oraz w 31 szpitalach stwierdzono nieprawidłowości dot. żywienia pacjentów; ‹
  • na 141 skontrolowanych szpitali prowadzących żywienie pacjentów w systemie cateringowym, nieprawidłowości stwierdzono w 1 placówce niespełnianie wymagań higieniczno-sanitarnych oraz w 18 szpitalach stwierdzono nieprawidłowości dot. żywienia pacjentów.

W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej:

  • w szpitalach prowadzących żywienie pacjentów ogółem nałożono 10 grzywien w drodze mandatu karnego na kwotę 3 100 zł za uchybienia higieniczno-sanitarne, a w szpitalach prowadzących żywienie w systemie cateringowym 2 mandaty na kwotę 400 zł, ‹
  • w szpitalach prowadzących żywienie pacjentów ogółem wydały 96 decyzji administracyjnych, w tym 34 (1 dotycząca unieruchomienia zakładu) w szpitalach prowadzących żywienie pacjentów w systemie cateringowym.

Do najczęściej powtarzających się nieprawidłowości w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych należały: ‹

  • niewłaściwy stan sanitarno – techniczny pomieszczeń bloku żywienia (np.: odpryski farby na ścianach, uszkodzenia płytek, posadzki, zawilgocenie ścian, sufitów); ‹
  • niewłaściwy stan sanitarno – techniczny wyposażenia oraz urządzeń (np.: powierzchnie robocze o złym stanie technicznym, zniszczone deski do krojenia, nieprawidłowy stan techniczny urządzeń chłodniczych); ‹ niedostosowanie dokumentacji z zakresu GHP/GMP do stanu faktycznego lub nieprzestrzeganie zapisów instrukcji GHP/GMP (np.: brak lub
  • nieprawidłowe zabezpieczenie obiektu przed szkodnikami, brak terminowego przeglądu i konserwacji maszyn, brak prawidłowego monitoringu ustalonego punktu kontroli); ‹
  • przechowywanie żywności po terminie przydatności do spożycia, brak segregacji produktów w urządzeniach chłodniczych, nieprawidłowe przechowywanie żywności (np.: w opakowaniach nieprzeznaczonych do kontaktu z żywnością lub wtórnie wykorzystywane opakowania jednorazowe).

W posiłkach w szpitalach brakuje warzyw, owoców i białka

Do najczęściej powtarzających się uchybień w zakresie żywienia pacjentów należały nieprawidłowo skomponowane jadłospisy: ‹

  • niepodawanie białka pełnowartościowego tj. białka zwierzęcego lub białka roślin strączkowych do wszystkich posiłków głównych (śniadania, obiadu oraz kolacji); ‹
  • mała podaż warzyw oraz owoców w dziennej racji pokarmowej; ‹
  • brak lub podawanie zbyt małej ilości mleka i przetworów mlecznych; ‹
  • mało urozmaicone śniadania i kolacje, w większości bez dodatku warzyw/owoców, ‹ brak lub podawanie zbyt małej ilości ryb i/lub przetworów rybnych, ‹ podawanie zbyt dużej ilości potraw smażonych (brak zróżnicowania technik przygotowywania potraw w dekadzie).

 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum