
Etykieta "naturalny" to najskuteczniejszy wabik na klientów - produkty z tą właśnie etykietą cieszą się największą popularnością. I o ile z trendami konsumenci są zaznajomieni, o tyle z wiedzą na temat diety już nie.
W szczególności kobiety i osoby starsze przywiązują dużą wagę do tego, co znajduje się na ich talerzu. Dlatego też tak dużą popularnością cieszą się produkty z etykietką "naturalny". Niestety to zamiłowanie do "naturalności" nie idzie w parze z wiedzą na temat diety.
Autor badania Michael Siegrist z Uniwersytetu w Zurychu wskazuje, że popularność niektórych produktów wśród konsumentów jest ściśle związana z tym, czy i jak bardzo produkt postrzegany jest jako naturalny.
Nie zawsze to przeświadczenie podyktowane jest merytoryczną wiedzą na temat zdrowego żywienia. Tym bardziej, że coraz częściej chwytliwe etykietki bywają eko wabikiem. Dlatego też eksperci ostrzegają, że nawet tzw. zdrowe jedzenie może być tuczące, jeśli będziemy spożywać je w większych ilościach - do takich wniosków doszli z kolei naukowcy z Uniwersytetu Teksańskiego.
Ograniczenie zdrowego jedzenia, a konkretnie produktów okraszonych etykietką "zdrowa żywność", brzmi kuriozalnie w kontekście zdrowego stylu życia, a wnioski wysnute przez naukowców z Uniwersytetu Teksańskiego mogą niejednego zaskoczyć. Płyną one nie tylko z przekonania, że we wszystkim trzeba zachować umiar - nawet w zdrowym jedzeniu.
Obżarstwa nie można usprawiedliwiać faktem, że objadamy się zdrowymi produktami. Jednak wnioski specjalistów poparte są badaniami, z których wynika, że zdrowe jedzenie uznawane jest za mniej sycące, a co za tym idzie, żeby się najeść trzeba zjeść więcej.


CZYTAJ TAKŻE
- 17:20 Trzy sejmowe komisje o instrumentach walki z otyłością dzieci i młodzieży
- 16:40 Prezydent Krakowa przeciw centralizacji szpitali. Pisze do premiera: Z Warszawy wcale nie widać lepiej, czego...
- 16:15 Szpital w Gorzowie Wlkp. idzie do sądu: zarzut dla pacjenta-palacza oraz pacjenta, który nie reagował
- 16:02 Niemiecki minister zdrowia o przedłużeniu restrykcji: lockdown jest jak antybiotyk
- 15:43 Sondaż: co drugi Polak obawia się szczepienia, ale już tylko 25 proc. nie chce się zaszczepić
- 15:30 Warszawa: Szpital Południowy od poniedziałku będzie szczepił przeciw COVID-19
- 15:15 Powiat zamojski: jest plan rozbudowy sanatorium w Krasnobrodzie
- 15:00 Poznań: na razie bez szczepień w szpitalu tymczasowym na terenie targów
- 14:41 Lublin: przebudowa kardiologii w SPSK4 na finiszu, będzie więcej zabiegów
- 14:25 Turcja: w ciągu tygodnia zaszczepili przeciw COVID-19 milion osób, ale chińską szczepionką
- 14:05 Dworczyk: lista chorób uprawniających do wcześniejszego szczepienia będzie w rozporządzeniu
- 13:44 Szpital tymczasowy na stołecznym Okęciu już gotowy, ale pusty. Trzeba otwierać kolejny?
- 1 Liczba zakażeń koronawirusem w Polsce wynosi 1 450 747, zmarło 34 141 pacjentów
- 2 Lekarz i ratownik "Naczelnik": z morsowania w górach można nie wrócić, 6 rad dla ekstremalistów
- 3 Rektor WUM: minister zdrowia, który nawołuje mnie do dymisji, ma do mnie inny żal
- 4 Będą paszporty i przywileje dla zaszczepionych? Chwiejny balans między równością a dyskryminacją
- 5 Dlaczego samorządowcy buntują się przeciwko zapowiadanemu upaństwowieniu szpitali?
- 6 Badania: dzięki szczepionce zyskujemy więcej przeciwciał niż po przejściu Covid-19
- 7 350 tys. zł zadośćuczynienia dla 19-latki za błąd medyczny, do którego doszło w przychodni
- 8 Lekarz po publikacji w Rynku Zdrowia: nie podpisywałem listu kwestionującego szczepienia
- 9 Pracownicy firm farmaceutycznych omijają kolejkę do szczepień. MZ: nie należą do grupy "0"
- 10 Ten szybki test może przewidzieć ciężki przebieg COVID-19
- 11 Dworczyk: do szczepień zgłosiło się prawie 1,5 mln Polaków; terminy szczepień wyznaczono dla 431,7 tys. seniorów
- 12 Premier: tych, którzy łamią przepisy, czekają kary do 30 tys. zł
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych