Włochy: konopie będą dodawane do obwarzanków, chleba, sera, napojów i piwa

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 17 stycznia 2020 12:51

We Włoszech można będzie legalnie produkować żywność z ograniczoną ilości konopi - od oliwy po ser, herbatniki i piwo. W czwartek (16 stycznia) w Dzienniku Ustaw opublikowano dekret w tej sprawie. Dopuszczalna zawartość konopi to 2-5 miligramów na kilogram produktu.

Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Rozporządzenie wyznacza limit tetrahydrokannabinolu (THC), czyli organicznego związku chemicznego i głównej substancji psychoaktywnej zawartej w konopiach. Dekret włoskiego ministerstwa zdrowia stanowi, że limit THC w mące i produktach mącznych nie może przekraczać 2 miligramów na kilogram, zaś w oliwie - 5 miligramów.

Rolniczy związek Coldiretti w komentarzu do tej decyzji podkreślił, że dekret jest odpowiedzią na wnioski setek firm rolno-spożywczych, które zainwestowały w uprawę konopi. Jak zaznaczono, w ciągu pięciu lat teren takich upraw zwiększył się 10 razy - z 400 do 4000 ha.

Konopie będą dodawane do włoskich obwarzanków, czyli taralli, herbatników, chleba, a także białego sera ricotta, tofu, napojów wegańskich i piwa. 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum