Włochy: bary i restauracje w niektórych regionach - otwarte. W sumie kilkaset tysięcy lokali

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 01 lutego 2021 13:11

W poniedziałek we Włoszech otwartych zostało blisko 300 tysięcy barów i restauracji dzięki złagodzeniu restrykcji przeciwepidemicznych w większości regionów. Lokale, które dotychczas mogły prowadzić sprzedaż jedynie na wynos i poprzez dostawy, wznawiają obsługę przy stolikach.

Włochy: bary i restauracje w niektórych regionach - otwarte. W sumie kilkaset tysięcy lokali
Restauracje wznawiają obsługę przy stolikach Fot. Archiwum

To rezultat zasadniczych zmian wprowadzonych przez ministra zdrowia Roberto Speranzę, który wraz z początkiem lutego ogłosił 14 regionów żółtą strefą najłagodniejszych obostrzeń. Na tej liście są między innymi regiony Lacjum i Lombardia.

Restrykcje, a wśród nich zakaz obsługi przy stolikach, pozostają w Umbrii, Apulii, na Sardynii i na Sycylii oraz w prowincji Bolzano.

Rolniczy związek Coldiretti podał, że rozporządzenie umożliwiło pełne wznowienie działalności przez 293 tysiące restauracji, pizzerii, barów, cukierni, a także ośrodków agroturystycznych w żółtej strefie.

Najbardziej, jak zaznaczono, skorzysta na tej decyzji branża gastronomiczna w Lombardii, gdzie otwarto 51 tysięcy lokali, w stołecznym Lacjum - 39 tysięcy i w Kampanii - 33 tys.

Organizacja rolnicza zaznaczyła, że otwarcie lokali stanowi okazję na wznowienie względnie normalnego życia przez ponad 47 milionów osób, mieszkających w regionach, gdzie złagodzono przepisy. To także nadzieja na poważny zastrzyk finansowy dla gastronomii, która w ub. roku z powodu pandemii Covid-19 zanotowała spadek wpływów o 48 proc, czyli 41 miliardów euro.

Z Rzymu Sylwia Wysocka - PAP

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum