Wlk. Brytania: dieta św. Patryka bliska dzisiejszym zaleceniom

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 17 marca 2011 17:19

Św. Patryk, patron Irlandii, najprawdopodobniej jadał tak, jak zalecają dzisiejsi dietetycy. Jego menu składało się z kosztownych obecnie organicznych produktów zbożowych, ryb i wodorostów - uważa historyk odżywiania, która badała dietę z V wieku.

Wlk. Brytania: dieta św. Patryka bliska dzisiejszym zaleceniom
Według Reginy Sexton zachowane dokumenty świadczą o tym, że podstawą diety św. Patryka, który ewangelizował Irlandię, były produkty zbożowe i nabiał - zsiadłe mleko, doprawiane twarożki i rozmaite sery dojrzewające.

- Otyłość nie była problemem w tamtych czasach, opierano się na sezonowych produktach, zdrowych i skromnych jak na dzisiejsze standardy - mówi badaczka z University College w Cork.

Po przyjeździe do Irlandii przyszły święty najprawdopodobniej jadł głównie takie dania, jak owsianka, kasze i mączne potrawki.

Przysmaki, jakie mogły urozmaicać jego dietę to jaja kurze i gęsie, miód, twarogi, wodorosty i jabłka. Ostrości dodawały daniom dziki czosnek i rzeżucha. Na stół świętego trafiać mogły ryby: łosoś, pstrąg lub węgorz, a z mięs - wędzona wieprzowina.

Powszechnie jedzono wówczas płaskie placki chlebowe z mąki owsianej, jęczmiennej, czasem żytniej, rzadko - pszenne.

- Jak na ironię, wiele z tych dostępnych wówczas pokarmów stało się dziś zdrową żywnością, oczywiście za odpowiednio wysoką cenę - dopowiada Sexton.
Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum