Wielka Brytania: to już szósta ofiara śmiertelna szpitalnych posiłków

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 01 sierpnia 2019 17:35

Już sześć osób zmarło w Wielkiej Brytanii z powodu zakażenia listeriozą po zjedzeniu posiłku w szpitalu; najnowsza ofiara śmiertelna to jeden z dziewięciu przypadków zachorowania na tę chorobę w ostatnich miesiącach - podała w czwartek (1 sierpnia) brytyjska służba zdrowia.

Wielka Brytania: to już szósta ofiara śmiertelna szpitalnych posiłków
W wyniku zakażenia bakteriami listeria, które znajdowały się w kanapkach i sałatkach firmy Good Food Chain serwowanych w 43 szpitalach w całym kraju. Fot. Archiwum

Najnowsza ofiara listeriozy zmarła w szpitalu w hrabstwie West Sussex, na południu kraju. O poprzednich ofiarach śmiertelnych listeriozy w szpitalach informowano w czerwcu.

Doszło do nich w wyniku zakażenia bakteriami listeria, które znajdowały się w kanapkach i sałatkach firmy Good Food Chain serwowanych w 43 szpitalach w całym kraju. Po informacji o poprzednich zgonach Good Food Chain 5 czerwca wstrzymała produkcję, a obecnie wobec firmy toczy się postępowanie upadłościowe. Działalność wstrzymała również firma North Country Cooked Meats, która dostarczała mięso do posiłków Good Food Chain, gdy także w jej produktach wykryto bakterię listeria.

Dr Maggie Davies, przedstawicielka Western Sussex Hospitals NHS Foundation Trust - sieci zarządzającej szpitalem, którego pacjent zmarł - zapewniła, że gdy tylko pojawiła się informacja o możliwym wystąpieniu bakterii w posiłkach, szpital od razu pozbył się wszystkich produktów Good Food Chain.

Do pięciu poprzednich zgonów doszło w czterech innych szpitalach, m.in. w Manchesterze i Liverpoolu.

Listerioza to rzadko spotykana choroba zakaźna, groźna głównie dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych i przewlekle chorych oraz o obniżonej odporności; zakażeniu rzadko ulegają zdrowe osoby dorosłe. Choroba najczęściej rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych, niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw, surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz "dań gotowych", niepoddanych przed spożyciem obróbce cieplnej. Wywołująca tę chorobę bakteria listeria namnaża się również w temperaturze chłodni, w której ginie większość innych bakterii.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum