Wielka Brytania: bakterie kałowe w napojach sieci szybkiej obsługi
Jak donoszą brytyjskie media - w lodzie dodawanym do napojów w lokalach McDonald's, KFC i Burger King wykryto bakterie kałowe. Miesiąc wcześniej konsumentów na Wyspach zelektryzowała wieść o wykryciu bakterii kałowych w mrożonych kawach z brytyjskich placówek Costy, Starbucksa i Caffe Nero.

W obu przypadkach winowajcami są kostki lodu. Próbki zostały pobrane w dziesięciu losowo wybranych lokalach McDonald's, KFC i Burger King na terenie całego kraju. Ślady bakterii kałowych znaleziono w trzech na dziesięć przebadanych próbek z McDonald's, w sześciu na dziesięć Burger King i siedmiu na dziesięć KFC. W przypadku czterech próbek z Burger King i pięciu z KFC poziom zanieczyszczenie określono jako "znaczący" - informuje wp.pl
Obecność bakterii kałowych w żywności jest niedopuszczalna, a ich akceptowalny poziom w produktach przeznaczonych do spożycia wynosi zero. Wszystkie trzy sieci są zszokowane wynikami badań i zapowiadają zdecydowane działania.
Więcej: www.finanse.wp.pl
ZOBACZ KOMENTARZE (0)