
W Sejmie odbyło się w piątek (11 września) pierwsze czytanie dwóch projektów dot. przeciwdziałania marnowaniu żywności. Zdaniem posłów powinny być dalej procedowane, bo teraz niewiele supermarketów dobrowolnie przekazuje żywność organizacjom pomocowym.
Projekt koła Zjednoczona Prawica nakłada na właścicieli sklepów o powierzchni powyżej 250 m kw. obowiązek przekazywania żywność o bliskiej dacie przydatności do spożycia organizacjom charytatywnym; w innym przypadku groziłaby im grzywna. Autorzy twierdzą, że w ten sposób można przeciwdziałać marnowaniu żywności oraz pomóc osobom ubogim.
Przedstawiciel wnioskodawców Patryk Jaki podkreślił, że w Polsce rocznie marnowane jest prawie 9 mln ton żywności, tymczasem - według danych GUS - w gospodarstwach domowych o poniżej granicy ubóstwa żyło ponad 3 mln osób. Wyliczał, że ponad 120 tys. dzieci przychodzi do szkoły głodnych, 170 tys. cierpi z powodu niedożywienia, 200 tys. zaczyna dzień bez śniadania.
Jak dodał, w Polsce jest inna struktura marnowani żywności niż w innych państwach UE - tam, za marnowanie odpowiadają przede wszystkim gospodarstwa indywidualne, u nas zaś sklepy wielkopowierzchniowe.
- Z jednej strony potężna ilość żywności się marnuje a z drugiej tyle potrzeb - podkreślił Jaki. Jego zdaniem, duże sklepy mają trudności w płaceniu podatków w Polsce, niszczą konkurencję w postaci małych rodzimych sklepików, a nie wykazują się empatią w stosunku do ubogich. Dodał, że według Banków Żywności tylko dwie sieci handlowe poczuły się odpowiedzialne i przekazały organizacjom pomocowym żywność o bliskim końcu przydatności do spożycia.
Jaki podkreślał również, że w Polsce nie ma prawie żadnych regulacji przeciwdziałających marnowaniu żywności. Dodał, że pół roku temu Francja przyjęła ustawę w tej sprawie i jej efekty są "piorunujące" - statystyki pokazuję, że więcej osób dojada a żywność zamiast do śmietników trafia do potrzebujących.
Drugi projekt wicemarszałek Sejmu Wandy Nowickiej (niezrz.) dotyczy tej samej kwestii, ale nie ma w nim obowiązku przekazywania towarów do organizacji pożytku publicznego.
Jak mówiła w Sejmie Nowicka, mechanizm ma się opierać na dobrowolności, za przekazywanie żywności przedsiębiorcy otrzymywaliby ulgi podatkowe. Mieliby jednak obowiązek raportowania, kiedy i ile towarów przekazali - pod groźbą grzywny; obowiązek raportowania dotyczy też organizacji pomocowych.
Nowicka wskazywała, że - oprócz zapobiegania ubóstwu - zjawisko marnowania towarów spożywczych żywności ma także wpływ na środowisko, bo metan pochodzący z gnijącej żywności jest dużo groźniejszym gazem niż dwutlenek węgla.
- « POPRZEDNIA
- 1
- 2
- 3
- NASTĘPNA »
- WT, 21:19 Wojewoda: na Mazowszu kolejne łóżka zostaną przekształcone w covidowe
- WT, 21:03 Polska nadal jest na 14. miejscu w światowej tabeli zakażeń koronawirusem
- WT, 20:51 WHO: 237 mln dawek szczepionki AstraZeneca trafi do ponad 140 państw
- WT, 20:24 Surferzy trzeciej fali zapraszają na imprezy. ''Krupówki'' - to się dzieje cały czas
- WT, 20:01 Resort edukacji: mamy już zaszczepionych ponad 265 tys. nauczycieli
- WT, 19:26 Radom: w RSS nie ma już wolnych łożek covidowych dla dorosłych pacjentów
- WT, 19:03 Samorządowcy apelują do polityków: otwórzcie uzdrowiska, pomóżcie im i pacjentom!
- WT, 18:59 Czy Chiny dostarczą Polsce szczepionki przeciw Covid-19? Jest gotowość z ich strony
- WT, 18:23 Wrocław: neurochirurdzy uratowali pacjentkę z pięcioma tętniakami
- WT, 18:02 Premier Danii chce zdobyć szczepionki przeciwko Covid-19 w Izraelu
- WT, 17:33 Sosnowiec: szpital miejski uzyskał akredytację Ministerstwa Zdrowia
- WT, 17:16 Konkurs SUM: wybrano najlepszych dydaktyków i wykładowców przyjaznych studentom
- 1 Liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem w Polsce to 1 719 708, zmarło 44 008 pacjentów
- 2 Prof. Horban: jesteśmy na fali wznoszącej, może warto wstrzymać szczepienia nauczycieli?
- 3 "Pani Jadzia z sanepidu" nadal aktywna. "Policja sanitarna? To niehumanitarne!"
- 4 Program DOM i pulsoksymetry: pomysł znakomity, ale co z wykonaniem?
- 5 MZ o Planie Chorób Rzadkich - zapowiada ośrodki, diagnostykę i fundusze
- 6 Rok z pandemią. "Koronawirus po godz. 15 ma wolne, spędza czas z rodziną"
- 7 Prof. Simon o pandemii: kiedy się skończy? Chyba nigdy
- 8 Kpt. dr Siewiera: pandemia mówi "sprawdzam". Włoscy lekarze rodzinni nie zawiedli
- 9 Plan dla chorób rzadkich już gotowy. 37 zadań do realizacji
- 10 "Ekstremalnie duży" poziom przeciwciał po drugiej dawce szczepionki. Psychoterapeuta ujawnia swoje wyniki
- 11 Naukowcy z Poznania badają nastawienie Polaków do szczepionek przeciw COVID-19
- 12 Izby wytrzeźwień? A jednak potrzebne, tam pacjentów nadal sporo
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych