Umiarkowanie pite piwo (choć nie każde) może być korzystne dla zdrowia

Autor: Dziennik Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia • • 01 sierpnia 2018 11:43

Lekarze i dietetycy przekonują, że tradycyjnie produkowany złoty trunek to źródło cennych składników mających pozytywny wpływ na organizm.

Warunkiem prozdrowotnych właściwości piwa jest proces fermentacji realizowany tradycyjną metodą Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Jak wskazuje Krzysztof Błecha, lekarz specjalista chorób wewnętrznych i rehabilitacji medycznej od lat współpracujący z Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki, kluczowym procesem decydującym o właściwościach złotego trunku jest proces fermentacji ziarna pszenicy lub jęczmienia - informuje Rzeczpospolita.

Jak przekonuje dr Błecha, jeśli proces fermentacji realizowany jest tradycyjną metodą, która obejmuje dwa rodzaje fermentacji (górną i dolną), wówczas jesteśmy w stanie uzyskać wiele substancji mających prozdrowotne właściwości.

Wśród walorów żywieniowych piwa dietetycy wskazują m.in. białka i produkty ich rozkładu, węglowodany, błonnik, a także liczne substancje śladowe - witaminy (m.in. C oraz wiele witamin z grupy B) oraz mikroelementy.

Więcej: www.rp.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum