Świąteczny stół, czyli nieprzyjemne skutki przejedzenia
Podczas świąt w krótkim czasie jemy bardzo dużo ciężkostrawnych potraw. Lekarze zalecają przede wszystkim umiar.

Które ze świątecznych dań są najbardziej niebezpieczne? Jak mówi dr Anna Pospieszałowska, wszystkie z kiszoną kapustą i grzybami. Są ciężkostrawne i dają uczucie wzdęcia i dyskomfortu. Choć kapusta jest jednocześnie zdrowa. Podobnie jest z rybą – dopiero smożona staje się ciężkostrawna.
Przejedzony organizm pracuje na najwyższych obrotach. Brakuje mu soków i enzymów trawiennych. Także dlatego, że naruszamy jego rytm dobowy: jest przyzwyczajony do innych posiłków o innych porach.
W trawieniu pomaga np. mocna herbata pobudzająca wydzielanie soków żołądkowych. I do tego gorąca – wysoka temperatura pomaga rozkładać tłuszcze.
Jak zaleca dr Pospieszałowska, w święta najlepiej próbować wszystkiego po trochu i nakładać sobie małe porcje.
Więcej: www.gazeta.pl
ZOBACZ KOMENTARZE (0)