Świąteczny stół, czyli nieprzyjemne skutki przejedzenia

Autor: Gazeta Wyborcza/Rynek Zdrowia • • 25 grudnia 2010 12:14

Podczas świąt w krótkim czasie jemy bardzo dużo ciężkostrawnych potraw. Lekarze zalecają przede wszystkim umiar.

Świąteczny stół, czyli nieprzyjemne skutki przejedzenia

Które ze świątecznych dań są najbardziej niebezpieczne? Jak mówi dr Anna Pospieszałowska, wszystkie z kiszoną kapustą i grzybami. Są ciężkostrawne i dają uczucie wzdęcia i dyskomfortu. Choć kapusta jest jednocześnie zdrowa. Podobnie jest z rybą – dopiero smożona staje się ciężkostrawna.

Przejedzony organizm pracuje na najwyższych obrotach. Brakuje mu soków i enzymów trawiennych. Także dlatego, że naruszamy jego rytm dobowy:  jest przyzwyczajony do innych posiłków o innych porach.

W trawieniu pomaga np. mocna herbata pobudzająca wydzielanie soków żołądkowych. I do tego gorąca – wysoka temperatura pomaga rozkładać tłuszcze.

Jak zaleca dr Pospieszałowska, w święta najlepiej próbować wszystkiego po trochu i nakładać sobie małe porcje.

Więcej: www.gazeta.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum