Słupsk: sanepid skontrolował gastronomię

Autor: Głos Pomorza/Rynek Zdrowia • • 24 lipca 2014 09:39

Karkówka sprzed miesiąca, mięso surowe przechowywane z pieczonym, umyte naczynia składowane na podłodze - to tylko niektóre z nieprawidłowości, jakie podczas letniej kontroli wykrył słupski sanepid.

W 54 lokalach i stołówkach spośród 148 skontrolowanych (dane od 15 czerwca do 15 lipca) znajdowały się brudne sztućce, naczynia czy sprzęt. W jednym z lokali przechowywana była zamrożona karkówka, która przeterminowana była od miesiąca. Część przedsiębiorców trzyma mrożone produkty, których nie sposób skontrolować pod kątem przydatności do spożycia.

Wykryto także przypadki, w których żywność przechowywana była w nieodpowiedniej temperaturze lub w sąsiedztwie produktów, z którymi nie powinna być przetrzymywana.

Kontrole sanepidu wskazują, że część grzechów, jakie popełniają restauratorzy, powtarza się co roku. Takie lokale i stołówki są częściej kontrolowane przez sanepid.

Większość nie przejmuje się mandatami, których wysokość jest bardzo niska i waha się w granicach od 50 do 500 złotych. Trochę bardziej uciążliwa dla kieszeni przedsiębiorców jest kara pieniężna nałożona przez wojewódzkiego inspektora sanitarnego, która w zależności od uchybień wynosić może od 1 tys. do 5 tys. złotych.

W tym roku sanepid ukarał 26 osób łącznie na kwotę 5650 złotych.

Więcej: www.gp24.pl 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum