Słowenia: w mięsie z Polski wykryto salmonellę

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 06 lutego 2019 21:58

Słoweńskie służby sanitarne wykryły pałeczki salmonelli w sprowadzanym w Polski mięsie przeznaczonym do wyrobu kebabów - poinformowała w środę (6 lutego) słoweńska agencja STA. Skażone mięso jest już wycofywane z rynku.

Słowenia: w mięsie z Polski wykryto salmonellę
Słoweńskie służby sanitarne wykryły pałeczki salmonelli w sprowadzanym w Polski mięsie przeznaczonym do wyrobu kebabów. Fot. archiwum

Pozytywny wynik dały badania próbek z dwóch partii mięsa, które z Polski trafiło na Słowenię. Pierwsza, ok. 1 tony, trafiła tam 18 grudnia. Próbki do badania pobrano 1 lutego.

Druga partia, ok. 175 kg, trafiła na Słowenię 9 stycznia.

- Wycofywanie mięsa trwa. Odpowiada za to podmiot, który wprowadził towar na rynek. To on musi dopilnować, aby wszystkie produkty znajdujące się w obiegu zostały usunięte - powiedział Janez Posedi, dyrektor państwowego biura ds. bezpieczeństwa żywności, sektora weterynaryjnego i ochrony roślin.

- Ryzyko zarażenia się salmonellą jest znikome, gdyż mięso poddawane jest obróbce termicznej, zanim trafi do konsumentów, ale tak czy inaczej nie powinno być salmonelli w mięsie - wyjaśnił Posedi.

Słoweńskie służby sanitarne poinformowały, że mięso z pałeczkami salmonelli nie pochodzi z polskiej rzeźni w powiecie Ostrów Mazowiecka, która prowadziła ubój chorych krów, co pod koniec stycznia zostało pokazane w reportażu telewizji TVN24.

Dwa dni temu słoweński nadzór weterynaryjny poinformował, że 16 stycznia do Słowenii dotarło półtorej tony mięsa na kebaby, które mogło pochodzić z prowadzącej nielegalny ubój polskiej rzeźni. Całość podejrzanego mięsa zatrzymano. 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum