Śląskie: SUM rusza z kolejną edycją Dziecięcej Akademii Sztuki Kulinarnej

Autor: KR/Rynek Zdrowia • • 12 lutego 2014 13:45

Pierwsze warsztaty Dziecięcej Akademii Sztuki Kulinarnej zorganizowane w Katedrze Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego cieszyły się dużą popularnością. W kolejnych wezmą udział dzieci z bytomskiego przedszkola.

Dzięki porozumieniu, jakie Wydział Zdrowia Publicznego SUM zawarł z Polską Akademią Sztuki Kulinarnej, dzieci poznają poszczególne produkty spożywcze oraz nauczą się przygotowywania z nich prawidłowo skomponowanych posiłków, w tym m.in. pierwszego i drugiego śniadania.

Nad realizacją programu edukacji żywieniowej ''Z piramidą za pan brat, zbuduj z nami zdrowy świat!'' będą czuwać specjaliści z zakresu dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz studenci z Koła Naukowego Młodych Edukatorów.

- Pierwsze warsztaty, które zorganizowaliśmy we wrześniu 2013 r. okazały się strzałem w dziesiątkę. Dlatego zdecydowaliśmy się na kolejna edycję. Chcemy, aby Dziecięca Akademia Sztuki Kulinarnej odbywała się dwa razy w roku. Do udziału będziemy zapraszać kolejne przedszkola ze śląskich miast - zapowiada dr hab. Elżbieta Grochowska-Niedworok, dziekan Wydziału Zdrowia Publicznego SUM.

Celem akcji jest przede wszystkim przekazanie dzieciom wiedzy na temat zasad prawidłowego żywienia.

- Otyłość wśród polskich dzieci jest coraz większym problemem. Takim krytycznym momentem, kiedy może pojawić się nadwaga jest wiek ok. 11 lat. Dlatego tak ważne jest by dzieci od najmłodszych lat poznawały nowe smaki, by zobaczyły, że ze zdrowych produktów można stworzyć smaczne i atrakcyjnie podane posiłki. To zaprocentuje w przyszłości - przekonuje dr Elżbieta Szczepańska z Katedry Dietetyki SUM.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum