Sanepid ostrzega. Groźna bakteria w lodach z automatów. Aż 115 zakażonych próbek

Autor: oprac. KM • Źródło: PAP21 lipca 2021 14:45

Wyrywkowe kontrole ujawniły obecność bakterii w próbkach lodów z automatów w woj. zachodniopomorskim. Poinformowała o tym we wtorek rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

Bakterie wykryto podczas wyrywkowych kontroli w próbkach lodów z automatów w woj. zachodniopomorskim / Fot. Shutterstock
  • Podczas wyrywkowych kontroli w próbkach lodów z automatów w woj. zachodniopomorskim wykryto bakterie
  • Patogeny były obecne w 115 spośród 250 próbek
  • W dużych ilościach bakterie te mogą wywołać dolegliwości żołądkowe

Groźne bakterie w lodach. Wśród nich - enterobakterie i Salmonella

- Do kontroli wytypowano 50 obiektów zlokalizowanych w miejscach zwiększonej obecności turystów. Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 250 próbek z 50 partii lodów z automatu - poinformowała we wtorek rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan.

Jak wyjaśniła, lody z automatu badane są w kierunku bakterii chorobotwórczych - Salmonella oraz Listeria monocytogenes, a także w kierunku mikroorganizmów wskaźnikowych - bakterii Enterobacteriaceae.

- Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, natomiast 115 próbek z 23 partii zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriaceae - podała Kapłan.

Enterobakterie: co to jest? Czy są groźne dla człowieka?

Kapłan wskazała, że obecność tych bakterii świadczy o "niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej".

Enterobacteriaceae występują naturalnie w jelicie grubym człowieka i nie są wówczas bakteriami chorobotwórczymi, jednak w przypadku spożycia produktu, w którym się znajdują, mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe u osób z obniżoną odpornością i z chorobami układu pokarmowego.

Zachodniopomorskie. Zakaz produkcji i konieczność wzmożenia reżimu sanitarnego

Po kontrolach wydano 16 decyzji zakazujących produkcji i wprowadzania do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań, nakazano skuteczne mycie i dezynfekcję sprzętu, powierzchni produkcyjnych (i potwierdzenia skuteczności badaniami), a także przeprowadzenie ponownych szkoleń personelu.

Siedmiu przedsiębiorców zostało też poinformowanych o wynikach badań i o konieczności "wzmożenia reżimu sanitarnego", aby wyeliminować zanieczyszczenia.

Do badań pobierano od 5 do 25 próbek. Stacja w Sławnie zakwestionowała wszystkie z pobranych 20 próbek, stacja w Świnoujściu - 15 z 25 pobranych, a stacja w Gryficach - 15 z 20 pobranych.

Kontrole - jak poinformowano - będą nadal prowadzone.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum