Salmonella na skorupkach jaj, które trafiły do obrotu. GIS ostrzega

Autor: oprac. JKB • Źródło: PAP19 listopada 2021 07:42

W czwartek, 18 listopada, Główny Inspektorat Sanitarny podał do wiadomości, że na powierzchni skorupek jaj wykryto Salmonellę Entertidis. Komunikat dotyczy jaj od firmy OVOVITA oraz z Fermy Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda.

GIS ostrzega przed Salmonellą na skorupkach jaj. Fot AdobeStock
  • GIS wydał komunikaty dotyczące wykrycia Salmonelli Entertidis na powierzchni skorupek jaj
  • O wycofaniu jajek ze sprzedaży Inspektorat poinformował w czwartek 18 listopada
  • Salmonella została wykryta w jednej patii jaj produkowanych przez firmę OVOVITA oraz w partii od Fermy Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda

Wycofanie jajek z obrotu

Sanepid ostrzega, że spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie. W efekcie może dojść do zakażenia i wystąpienia salmonellozy.

Ostrzeżenie dotyczy jaj"
"Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L"

  • numer partii POW12 20.11 z terminem ważności do 20 listopada,
  • kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326.

Jaja te wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A. (ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn) przez firmę OVOVITA (A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901).

GIS informuje, że Zakład pakowania Jaj PRAWDA natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu Salmonella Enteritidis na powierzchni jaj rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja.

Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych, jak i badaniach laboratoryjnych. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Drugie z wydanych w czwartek ostrzeżeń dotyczy:

Jaj kurzych z chowu klatkowego klasa M,

  • numer partii: 25.10.2021, z terminem ważności do 27 listopada,
  • kod na skorupkach jaj: 3 PL 04141303.

Producent: Ferma Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192.

Jak podał GIS, organ Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadził kontrolę w miejscu pakowania jaj. Ustalono, że zakwestionowana partia została w całości wprowadzona do obrotu. Zidentyfikowano odbiorców, którzy mogą być w posiadaniu zakwestionowanej partii jaj celem podjęcia dalszych działań mających na celu ochronę zdrowia publicznego. Powiadomiono powiatowego lekarza weterynarii nadzorującego fermę pochodzenia jaj.

Czytaj: GIS ostrzega przed suplementem na odchudzanie i wycofuje skażone partie produktu

Salmonella najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego 

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się:

  • jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, 
  • biegunką,
  • bólami brzucha,
  • wymiotami.

Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. 

Czytaj: GIS ostrzega: niebezpieczna substancja w napojach roślinnych

Rtęć w plombach stomatologicznych. Będzie zmiana przepisów w tym zakresie

 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum