
Naukowcy z Harvard Medical School w Bostonie (USA) opracowali przenośny system wykrywania alergenów pokarmowych w gotowych daniach. Ma postać breloczka i w ciągu kilku minut może ostrzec klienta restauracji przed niebezpieczeństwem - czytamy na łamach "ACS Nano".
Dla dzieci i dorosłych z alergiami pokarmowymi wizyty w restauracji mogą być prawdziwym wyzwaniem. Nawet, jeśli lokal udostępnia klientowi dokładnych skład zamawianego dnia, co wcale nie zdarza się często, posiłek mógł przypadkowo ulec zanieczyszczeniu jakimś alergenem w czasie przygotowywanie we wspólnej kuchni. Reakcje osób uczulonych nawet na niedużą ilość alergenu mogą być niekiedy bardzo niebezpieczne, nawet zagrażające życiu.
Aby ułatwić im funkcjonowanie, naukowcy z Harvardu opracowali innowacyjny, przenośny system wykrywania alergenów pokarmowych "iEAT" . Wygląda, jak breloczek do kluczy, a składa się z małego urządzenia analizującego i elektronicznego czytnika, które bezprzewodowo przekazują wyniki do smartfonu użytkownika.
"W czasie krótszym niż 10 minut nasz prototyp może wykryć pięć różnych alergenów: z pszenicy, orzeszków ziemnych, orzechów laskowych, mleka i jaja kurzego. Jest przy tym bardziej czuły niż standardowe testy laboratoryjne" - zapewniają autorzy wynalazku.
Jak dodają, w czasie testowania prototypowego urządzenia na próbkach pobranych z dań restauracyjnych okazało się, że alergeny mogą znajdować się w całkiem nieoczekiwanych potrawach i napojach. Np. gluten wykryto w sałacie, a białko jaja w piwie.
Chociaż prototyp został zaprojektowany do wykrywania pięciu podstawowych alergenów pokarmowych, naukowcy podkreślają, że można go poszerzyć o dodatkowe funkcje, służące nie tylko do wyszukiwania większej liczby alergenów, ale też zanieczyszczeń, np. pestycydów itp.
Większość osób z alergiami pokarmowymi musi unikać produktów, które ich uczulają, czyli najczęściej orzechów, jaj, ryb itp. Reakcja organizmu na alergen może być bardzo różna: od lekkiej wysypki, po zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.
"Jednak unikanie niepożądanych składników nie zawsze jest możliwe, ponieważ jedzenie może być nieprawidłowo oznakowane lub zanieczyszczone krzyżowo. Konwencjonalne metody wykrywania ukrytych alergenów wymagają dużej ilości sprzętu laboratoryjnego, są mało czułe lub wolne. My stworzyliśmy coś, co ma dużo bardziej praktyczną i przyjazną dla konsumentów formę" - podsumowują autorzy pracy.


- 21:28 W regionie paryskim szpitale będą odwoływać operacje, by zrobić miejsce dla pacjentów z Covid-19
- 21:02 Czechy: ponad 45 mln euro dla pracowników służby zdrowia leczących pacjentów z Covid-19
- 20:32 W Łodzi otwarto gabinet profilaktyki intymnej czynny całą dobę
- 20:14 Dworczyk: kolejny milion zaszczepionych obiema dawkami, przekroczyliśmy cztery miliony
- 19:56 Teleporada nie będzie już standardem. Jest rozporządzenie w tej sprawie
- 19:31 Aktualizacja stanowiska PTR w sprawie szczepień p/COVID-19
- 19:29 Mazowiecki UW apeluje o przekazanie kadr medycznych Szpitalowi Południowemu
- 18:41 Kraków: lekarki i pielęgniarka oskarżone w procesie ws. śmierci dziecka
- 18:21 Rodzice wcześniaków apelują, aby nie wydłużać odstępów między szczepieniami
- 18:00 Dr Urban: czego nauczyła nas pandemia Covid-19
- 17:46 EMA wzywa kraje UE do zaprzestania wydawania własnych zezwoleń na Sputnika V
- 17:32 Zakażają się uczniowie i nauczyciele. Co decyduje o zawieszeniu zajęć?
- 1 Koronawirus w Polsce: 1 801 083 potwierdzone zakażenia, zmarło 45 317 pacjentów
- 2 Wirusolog: to nie z powodu mutacji na COVID-19 chorują coraz młodsze osoby
- 3 Wkrótce nie testy i szczepionki będą problemem, ale brak tych, którzy mają nas szczepić
- 4 Minister zdrowia: teleporady były nadużywane, dlatego ograniczamy ich stosowanie
- 5 Szefowa OZZPiP wylicza kwoty podwyżek dla pielęgniarek: 160 tys. z nich w ogóle ich nie dostanie!
- 6 MZ: ozdrowieńcy mają być zaszczepieni w ciągu sześciu miesięcy od zachorowania
- 7 Kraska apeluje: nie leczmy się tlenem na własną rękę! Pandemia nabiera rozpędu
- 8 Miliardy na fabrykę szczepionki. Jakie mamy opcje i na co nas stać?
- 9 Brytyjski wariant koronawirusa śledzony przez naukowców. Obawy są uzasadnione?
- 10 Prof. Maksymowicz: szczepionka Sputnik V? To nie jest gorszy produkt niż ropa naftowa z Rosji!
- 11 Lekarze: wydłużenie odstępów między dawkami szczepień może być niezgodne z prawem
- 12 Szczegóły centralizacji. Agencja Rozwoju Szpitali uporządkuje szpitalnictwo
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych