Nowiny/Rynek Zdrowia | 15-11-2017 10:21

Przemyśl: szpital zrezygnował z cateringu, stawia na własną kuchnię

Po niemal 10 latach korzystania z usług firmy cateringowej Wojewódzki Szpital w Przemyślu powrócił do gotowania dla swoich pacjentów we własnej kuchni.

Fot. archiwum (zdj. ilustracyjne)

We wtorek (14 listopada), odbyło się po latach, uroczyste otwarcie szpitalnej kuchni, która jednak faktycznie działa od miesiąca. Została przeniesiona z dawnego Szpitala Miejskiego. Teraz, po połączeniach, w Przemyślu jest jeden szpital, które obsługuje jedna kuchnia,

Jak twierdzi Piotr Ciompa, dyr. Wojewódzkiego Szpitala w Przemyślu, obecne nakłady na kuchnię są niższe niż wydatki na firmę cateringową.

Jak wynika z anonimowych ankiet satysfakcji, pacjenci dobrze oceniają szpitalne posiłki przygotowywane przez kuchnię placówki. Jak informuje Maciej Kamiński, rzecznik szpitala, ankietę wypełniło ponad stu pacjentów. Dla ponad 90 był to kolejny pobyt w szpitalu, mieli więc porównanie. 37,6 proc. ocenia posiłki jako dobre; 29,9 proc. jako bardzo dobre.

Więcej: www.nowiny24.pl