Praca w chlewni niebezpieczna dla zdrowia
Intensywna produkcja świń, ze względu na specyfikę dużego zagęszczenia zwierząt powoduje zwiększoną produkcję szkodliwych gazów oraz innych, niebezpiecznych dla organizmu człowieka czynników.

Najbardziej istotnym spośród ponad 200 różnych substancji produkowanych w procesie produkcji zwierzęcej jest amoniak, który jest produktem rozkładu aminokwasów, amidów mocznika i kwasu moczowego. Szacuje się, że z ferm hodowlanych pochodzi ok. 42 proc. światowej produkcji tego gazu. Amoniak może być niebezpieczny szczególnie ze względu na swoje właściwości drażniące - głównie w obrębie śluzówki nosa, oczu oraz dróg oddechowych.
Kolejnym niebezpiecznym gazem będącym elementem produkcji zwierzęcej jest siarkowodór. Produkując trzodę chlewną można spotkać się także z takimi gazami jak metan, dwutlenek węgla oraz tlenki azotu. Dodatkowo w chlewniach powstają drobnoustroje, pył organiczny i endotoksyny bakteryjne.
Najczęstszymi skutkami pracy w środowisku związanym z pyłami organicznymi są: alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, astma oskrzelowa i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.
Niebezpieczeństwo w środowisku żywego inwentarza mogą stanowić drobnoustroje, które charakteryzują się właściwościami alergizującymi oraz toksycznymi. Z kolei endodoksyny bakteryjne zawarte w atmosferze w chlewni mogą powodować zaburzenia działania płuc, skurcze oskrzeli oraz układu immunologicznego, spadek wydolności płuc oraz bóle mięśniowe czy gorączkę.
Bardzo istotne jest, aby zadbać o odpowiednią wymianę powietrza w chlewni w celu zabezpieczenia zdrowia nie tylko zwierząt, ale także osób pracujących w chlewni - radzi farmer.pl.
Czytaj: www.farmer.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)