Praca w chlewni niebezpieczna dla zdrowia

www.farmer.pl Autor: PTWP - Farmer.pl • Źródło: farmer.pl/Rynek Zdrowia   • 30 stycznia 2016 20:30

Intensywna produkcja świń, ze względu na specyfikę dużego zagęszczenia zwierząt powoduje zwiększoną produkcję szkodliwych gazów oraz innych, niebezpiecznych dla organizmu człowieka czynników.

Praca w chlewni niebezpieczna dla zdrowia
Pracownicy chlewni narażają zdrowie, dla schabowego. Fot. Archiwum

Najbardziej istotnym spośród ponad 200 różnych substancji produkowanych w procesie produkcji zwierzęcej jest amoniak, który jest produktem rozkładu aminokwasów, amidów mocznika i kwasu moczowego. Szacuje się, że z ferm hodowlanych pochodzi ok. 42 proc. światowej produkcji tego gazu. Amoniak może być niebezpieczny szczególnie ze względu na swoje właściwości drażniące - głównie w obrębie śluzówki nosa, oczu oraz dróg oddechowych.

Kolejnym niebezpiecznym gazem będącym elementem produkcji zwierzęcej jest siarkowodór. Produkując trzodę chlewną można spotkać się także z takimi gazami jak metan, dwutlenek węgla oraz tlenki azotu. Dodatkowo w chlewniach powstają drobnoustroje, pył organiczny i endotoksyny bakteryjne.

Najczęstszymi skutkami pracy w środowisku związanym z pyłami organicznymi są: alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, astma oskrzelowa i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.

Niebezpieczeństwo w środowisku żywego inwentarza mogą stanowić drobnoustroje, które charakteryzują się właściwościami alergizującymi oraz toksycznymi. Z kolei endodoksyny bakteryjne zawarte w atmosferze w chlewni mogą powodować zaburzenia działania płuc, skurcze oskrzeli oraz układu immunologicznego, spadek wydolności płuc oraz bóle mięśniowe czy gorączkę.

Bardzo istotne jest, aby zadbać o odpowiednią wymianę powietrza w chlewni w celu zabezpieczenia zdrowia nie tylko zwierząt, ale także osób pracujących w chlewni - radzi farmer.pl.

Czytaj: www.farmer.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum