Polacy spożywają blisko dwa razy więcej soli niż zaleca WHO

Autor: PAP,IŻŻ/Rynek Zdrowia • • 23 sierpnia 2019 09:15

Wiele osób po sól sięga niemal odruchowo. Tymczasem powinna być ona eliminowana z naszej diety - według zaleceń WHO należy ograniczyć jej spożycie do 5 g dziennie. Zdrowiej jest zastąpić ją przyprawami ziołowymi.

Polacy spożywają blisko dwa razy więcej soli niż zaleca WHO
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

- Zaledwie 1 proc. ankietowanych potrafi określić ilość soli w produkcie na podstawie tego, co jest napisane na etykiecie. Prawie 60 proc. Polaków zna zalecaną, maksymalną dzienną dawkę soli, ale równocześnie aż 70 proc. badanych nie sprawdza składów produktów, w tym informacji o zawartości soli aż 80 proc. - wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie Knorr przez GFK.

90 proc. Polaków wie, że nadmierne spożycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie, ale równocześnie jej ograniczenie jest dla nich trudne. Z badania wynika też, że główną przeszkodą w ograniczeniu spożycia soli jest brak świadomości na temat jej zawartości w kupowanych produktach oraz niezdrowe przyzwyczajenia kulinarne. Właśnie dlatego warto czytać etykiety, które informują o ilości poszczególnych składników.

Maksymalna dzienna dawka soli zalecana przez Światową Organizację Zdrowia to 5 g, czyli płaska łyżeczka soli, która równoznaczna jest z około 10 szczyptami. Aby nie odbierać sobie przyjemności z jedzenia i jego smaku, warto zmienić przyzwyczajenia i zastąpić sól inną, zdrowszą przyprawą - najlepiej ziołową. Bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn to zioła, które z powodzeniem mogą zająć jej miejsce, np. przy marynowaniu mięs. 

- Nadmierne spożycie soli może prowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych, m.in. nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, raka żołądka i prawdopodobnie również raka przełyku, może też sprzyjać rozwojowi osteoporozy i kamicy nerkowej, a najnowsze badania wskazują, że także otyłości - ostrzega prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Jak czytamy na stronie IŻiŻ, spożycie soli w Polsce sięga obecnie blisko 11 g na osobę dziennie. To problem, który dotyczy nie tylko populacji osób dorosłych, lecz także dzieci. Również w ich przypadku spożycie soli jest blisko dwa razy wyższe niż rekomendowany poziom. Zalecane przez IŻiŻ normy spożycia soli dla dzieci i młodzieży są nieco niższe niż dla dorosłych i mieszczą się w przedziale 1,9 g - 3,75 g na osobę dziennie, w zależności od wieku i zapotrzebowania energetycznego dziecka.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum