Pandemia COVID-19 zwiększyła zanieczyszczenie środowiska. Jest raport. Winne m.in. maseczki i rękawiczki

Autor: oprac. KM • Źródło: PAP24 czerwca 2021 08:07

Jednorazowe maseczki, rękawiczki i inne wyroby zaśmiecają Europę - alarmuje Europejska Agencja Środowiska i dodaje, że ich produkcja spowodowała wzrost emisji gazów cieplarnianych.

Jednorazowe maseczki, rękawiczki i inne wyroby zaśmiecają środowisko/ Shutterstock.com
  • Zwiększenie produkcji i stosowania m.in. maseczek zwiększa emisję gazów cieplarnianych i śmieci
  • Ilość zanieczyszczeń zmniejsza wielokrotne używanie maseczek - po kilkunastu praniach bawełniana maseczka nie ma negatywnego wpływu na środowisko
  • Po złagodzeniu obostrzeń w wielu krajach wzrosła miejscowa produkcja opakowań na żywność

Według nowego raportu udostępnionego przez Europejską Agencję Środowiska (EEA - European Environment Agency) z powodu pandemii COVID-19 ucierpiała także natura.

Więcej maseczek i zanieczyszczeń

Zwiększona produkcja i użycie maseczek, rękawiczek i jednorazowych opakowań na jedzenie stało się przyczyną większej emisji gazów cieplarnianych oraz innych szkodliwych gazów, a także doprowadziło do powstania śmieci, które szkodzą zwierzętom i całym ekosystemom.

Jak zwracają uwagę eksperci, import maseczek i rękawiczek do Unii Europejskiej zwiększył się ponad dwukrotnie w pierwszym półroczu pandemii. Do Europy przywieziono wtedy dodatkowe 170 tys. ton masek - średnio 0,75 maseczki na osobę dziennie. W tym czasie wzrosła jednocześnie miejscowa produkcja.

Wielokrotne użycie maseczek zmniejsza ilość zanieczyszczeń. Według wyliczeń po 13 praniach bawełniana maseczka nie ma już dużego wpływu na środowisko, jednak traci po części swoje ochronne funkcje, a to one stanowią priorytet.

Zbyt dużo opakowań jednorazowych

Jeśli chodzi o jednorazowe opakowania na żywność, to w pierwszych miesiącach miejscowa produkcja zmalała, aby od października 2020 roku, po złagodzeniu obostrzeń w wielu krajach wzrosnąć. W czasie lockdownu wiele restauracji skupiło się bowiem głównie na dostarczaniu jedzenia na wynos, co zwiększyło zużycie jednorazowych pudełek.

Jednocześnie mogła spaść sprzedaż kupowanych w drodze np. do pracy przekąsek, powodując spadek użycia plastiku w tym obszarze.

Jak chronić środowisko w dobie pandemii?

Autorzy publikacji proponują kilka sposobów na lepsze przygotowanie na ewentualne sytuacje tego typu w przyszłości. Wymieniają badania nad nowymi, bezpieczniejszymi dla środowiska materiałami i przedmiotami, lepsze strategie zarządzania śmieciami, stosowanie produktów medycznych wielokrotnego użytku i lepszy recykling.

Więcej informacji na stronach:

https://www.eea.europa.eu/highlights/covid19-in-europe-increased-pollution

https://www.eea.europa.eu/publications/impacts-of-covid-19-on 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum