Nietolerancja laktozy wiąże się z niższym poziomem witaminy D

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 16 maja 2017 14:01

Osoby z nietolerancją laktozy mają niższy poziom witaminy D we krwi. Eliminując z diety nabiał nie dostarczają jej sobie wystarczająco dużo poprzez np. ekspozycję na słońce czy inne źródła pokarmowe - informują kanadyjscy naukowcy na łamach Journal of Nutrition.

Nietolerancja laktozy wiąże się z niższym poziomem witaminy D
Osoby z nietolerancją laktozy eliminując z diety nabiał nie dostarczają sobie wystarczająco dużo witaminy D Fot. Fotolia (zdjęcie ilustracyjne)

W badaniach prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Toronto wzięło udział 1495 osób o różnym pochodzeniu etnicznym.

Nietolerancja laktozy występowała we wszystkich grupach etnicznych, jednak w największym stopniu u osób o korzeniach w Azji Wschodniej.

Osoby posiadające wariant genu LCT, związany z nietolerancją laktozy, spożywały mniej nabiału niż osoby nieposiadające tego wariantu. Po raz pierwszy wykazano, że nietolerancja laktozy (choć mniej nasilona) występowała także u osób posiadających tylko jedną kopię tego wariantu.

U osób z nietolerancją laktozy występował także niski poziom witaminy D we krwi, osoby te były także nieco niższe w porównaniu z uczestnikami tolerującymi laktozę.

- Eliminując z diety nabiał, który jest wzbogacany witaminą D, osoby te nie dostarczały jej sobie wystarczająco dużo poprzez ekspozycję na słońce, suplementację czy inne źródła pokarmowe. Ważne jest, aby osoby z tym rodzajem nietolerancji pokarmowej miały większą świadomość potrzeby spożywania produktów wzbogaconych witaminą D - komentuje autor analizy dr Ahmed El-Sohemy. 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum