Niemcy: wino w proszku jest zdrowe
Uzyskiwany z winiarskich odpadów proszek może mieć wszystkie zalety zdrowotne wina, ale nie zawiera alkoholu - informuje serwis EurekAlert.

Ponieważ odpady z produkcji wina zawierają korzystne dla zdrowia substancje (białka, witaminy z grupy B, składniki mineralne i polifenole) w większym stężeniu niż samo wino, naukowcy uznali, że powinny być spożywane przez ludzi, a nie trafiać na wysypiska.
Co roku tylko w Niemczech powstaje 120 000 hektolitrów takich odpadów. Sposób wytwarzania z nich proszku opracowali specjaliści z małej niemieckiej firmy Spectral Service wspólnie z Technologie-Transfer Zentrum.
Winny proszek może znaleźć bardzo szerokie zastosowanie - zarówno przy wytwarzaniu jogurtów, lodów, ciastek i czekolad, jak i kremów przeciwzmarszczkowych oraz maseczek kosmetycznych. Spożycie zawierających proszek produktów powinno zapobiegać chorobom serca i naczyń, stanom zapalnym czy zakrzepom.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)