Niemcy: wino w proszku jest zdrowe

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 22 września 2009 14:49

Uzyskiwany z winiarskich odpadów proszek może mieć wszystkie zalety zdrowotne wina, ale nie zawiera alkoholu - informuje serwis EurekAlert.

Niemcy: wino w proszku jest zdrowe
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Ponieważ odpady z produkcji wina zawierają korzystne dla zdrowia substancje (białka, witaminy z grupy B, składniki mineralne i polifenole) w większym stężeniu niż samo wino, naukowcy uznali, że powinny być spożywane przez ludzi, a nie trafiać na wysypiska.

Co roku tylko w Niemczech powstaje 120 000 hektolitrów takich odpadów. Sposób wytwarzania z nich proszku opracowali specjaliści z małej niemieckiej firmy Spectral Service wspólnie z Technologie-Transfer Zentrum.

Winny proszek może znaleźć bardzo szerokie zastosowanie - zarówno przy wytwarzaniu jogurtów, lodów, ciastek i czekolad, jak i kremów przeciwzmarszczkowych oraz maseczek kosmetycznych. Spożycie zawierających proszek produktów powinno zapobiegać chorobom serca i naczyń, stanom zapalnym czy zakrzepom.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum