Niemcy: w co drugiej próbie mięsa z kurczaka są zarazki odporne na antybiotyki

Autor: dw.com/Rynek Zdrowia • • 16 kwietnia 2019 19:38

W co drugiej próbie mięsa z kurczaka pochodzącej z popularnych supermarketów są zarazki odporne na antybiotyki - ujawniła organizacja ekologiczna Germanwatch.

Niemcy: w co drugiej próbie mięsa z kurczaka są zarazki odporne na antybiotyki
Lukas Plewnia/Flickr

Germanwatch przetestowała na zlecenie sieci Lidl, Netto, Real, Aldi i Penny 59 próbek mięsa. W ponad połowie z nich (56 proc.) znaleziono zarazki odporne na antybiotyki. Germanwatch przedstawiając wyniki analizy mówi o „alarmująco wysokim poziomie odporności".

Co trzecia próba mięsa zawierała zarazki odporne na antybiotyki rezerwowe. Są one szczególnie ważne, bo muszą działać, gdy inne antybiotyki już nie skutkują.

Analiza Germanwatch dotyczyła mięsa pochodzącego z konwencjonalnych hodowli czterech największych niemieckich rzeźni. Żadna z nich nie miała mięsa, które byłoby „czyste" - podaje Germanwatch.

W ramach testu zbadano też sześć próbek mięsa pochodzącego z hodowli ekologicznych. W mięsie tym nie znaleziono zarazków odpornych na antybiotyki.

Wieprzowina i cielęcina od dawna są monitorowane, a drób - nie. Rząd w Berlinie musi to zmienić - postuluje Germanwatch. Europejska Agencja Leków (EMA), która porównuje sprzedaż antybiotyków weterynaryjnych dla zwierząt użytkowych, wskazuje także na wysoki poziom zastosowania antybiotyków w Niemczech. W 2016 roku zastosowano w Niemczech średnio 89 mg na kilogram zwierzęcia użytkowego, podczas gdy w Szwecji zaledwie 12,1 mg.

Czytaj: dw.com

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum