Niemcy: drób skażony lekoopornymi drobnoustrojami nadal w sprzedaży
Kolejne kontrole niemieckich służb sanitarnych wskazują, że mięso dostępne w sprzedaży jest w dużym procencie zakażone lekoopornymi drobnoustrojami, m.in. gronkowcem MRSA.

Jak wskazuje niemiecki resort rolnictwa w przypadku mięsa indyków (pobrano ponad 450 próbek, by przetestować je na występowanie gronkowca MRSA) zarazki były w co drugiej próbce. W 400 próbach mięsa kurczaków co dziesiąta próbka była skażona tym szczepem bakterii.
Podobne ustalenia dotyczą też innych bakterii wytwarzających beta-laktamazy, wywołujących oporność na antybiotyki.
Federalne Ministerstwo Rolnictwa przyznaje, że wyniki badań są zatrważające i w ostatnich latach sytuacja wcale się nie poprawiła. W opinii resortu jest to efekt nadużywania antybiotyków w hodowli zwierząt, co sprzyja wykształceniu mechanizmów lekooporności przez drobnoustroje.
Więcej: www.onet.pl
ZOBACZ KOMENTARZE (0)