Niemcy: drób skażony lekoopornymi drobnoustrojami nadal w sprzedaży

Autor: Onet/Rynek Zdrowia • • 14 września 2017 09:29

Kolejne kontrole niemieckich służb sanitarnych wskazują, że mięso dostępne w sprzedaży jest w dużym procencie zakażone lekoopornymi drobnoustrojami, m.in. gronkowcem MRSA.

Niemcy: drób skażony lekoopornymi drobnoustrojami nadal w sprzedaży
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Jak wskazuje niemiecki resort rolnictwa w przypadku mięsa indyków (pobrano ponad 450 próbek, by przetestować je na występowanie gronkowca MRSA) zarazki były w co drugiej próbce.  W 400 próbach mięsa kurczaków co dziesiąta próbka była skażona tym szczepem bakterii.

Podobne ustalenia dotyczą też innych bakterii wytwarzających beta-laktamazy, wywołujących oporność na antybiotyki. 

Federalne Ministerstwo Rolnictwa przyznaje, że wyniki badań są zatrważające i w ostatnich latach sytuacja wcale się nie poprawiła.  W opinii resortu jest to efekt nadużywania antybiotyków w hodowli zwierząt, co sprzyja wykształceniu mechanizmów lekooporności przez drobnoustroje.

Więcej: www.onet.pl 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum