Nie przesolmy na Wielkanoc

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 30 marca 2013 13:10

W święta, jak i na co dzień, nie należy nadużywać soli. Zbyt duże jej spożycie co roku powoduje na świecie 2,3 mln zgonów, któ-rych bezpośrednia przyczyną są zawały serca i udary mózgu - poinformowano podczas kongresu kardiologów w Nowym Orleanie.

Nie przesolmy na Wielkanoc

Autorzy raportu, specjaliści Harvard University, podkreślali, że tak duża liczba zgonów związana jest wyłącznie ze spożyciem nadmiernej ilości soli. Wskazuje na to analiza 247 badań jakie przeprowadzono w 50 krajach wśród dorosłej ludności - mówiono w trakcie obrad Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA).

Specjaliści powołując się na te badania przekonywali, że sól jest równie groźna dla zdrowia jak nadużywanie cukru i tłuszczu. Powoduje nadciśnienie tętnicze krwi, które z kolei napędza rozwój chorób sercowo-naczyniowych.

40 proc. zgonów związanych z nadużywaniem soli - spośród 2,3 mln do jakich co roku dochodzi na świecie - zdarza się u osób przed 70. rokiem życia. Aż dwie trzecie z nich obejmuje mężczyzn. Najczęściej umierają oni na zawał serca (42 proc. zgonów) oraz udar mózgu (41 proc.).

Do największej liczby zgonów związanych z nadużywanie soli dochodzi na Ukrainie. Ocenia się, że co roku umiera tam z tego powodu 2 tys. osób na 1 mln mieszkańców. Najmniej zgonów wywołanych nadmiernym spożycie soli odnotowuje się w Katarze i Kenii.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, żeby nie spożywać więcej niż 5 g soli dziennie, czyli tyle ile zawiera jedna płaska łyżeczka do herbaty. Az 99 proc. ludności na świecie te normy jednak przekracza.

Jeszcze bardziej restrykcyjne są zalecenia amerykańskich specjalistów: ich zdaniem spożycie nie powinno przekraczać 2,3 g na dobę. Osobom po 50. roku życia, a także cierpiącym na choroby przewlekłe, zalecają nawet, by zmniejszyć dzienną dawkę soli do zaledwie 1,5 g.

W Polsce przekraczane są nawet mniej restrykcyjne normy WHO. Z raportu opublikowanego w 2012 r. przez SGGW w Warszawie wynika, że przeciętny Polak codziennie spożywa aż 7,63 g soli dodanej, czyli takiej, która zużywana jest w domach do solenia i przygotowywania potraw. Faktyczne spożycie soli w naszym kraju jest jednak jeszcze większe.

Prof. Krystyna Widecka, prezes Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, powiedziała w rozmowie z dziennikarzem PAP, że z najbardziej miarodajnych badań polegających na dobowym pomiarze wydzielanego w moczu sodu, wynika, że przeciętny Polak spożywa 10 g soli na dobę.

W przeciętnej polskiej diecie prawie 90 proc. dziennego spożycia soli dostarczają takie produkty jak pieczywo (20 proc.), przetwory mięsne produkowane przemysłowo (11 proc.), potrawy przygotowywane w domu, głównie zupy (19 proc.), ziemniaki (20 proc.), kasze i makarony (13 proc.), a także potrawy mięsne (8 proc.).

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum