Minister Witold Bańka będzie kandydował na stanowisko szefa Światowej Agencji Antydopingowej Minister sportu i turystyki Witold Bańka Fot. PTWP

W środę (27 czerwca) podczas briefingu prasowego, minister sportu i turystyki Witold Bańka potwierdził, że podjął decyzję o kandydowaniu na stanowisko przewodniczącego Światowej Agencji Antydopingowej. Wybór nowego szefa WADA odbędzie się w Katowicach podczas Światowej Konferencji Antydopingowej w listopadzie 2019 r.

Europa zarekomenduje swojego kandydata na to stanowisko prawdopodobnie do końca bieżącego roku - wskazuje w komunikacie MSiT.

Witold Bańka przedstawił główne założenia swojego programu.

- Media skupiają swoją uwagę na dużych skandalach dopingowych. Jednak znacznie większym
problemem jest jakość działań antydopingowych na poziomie krajowym - podkreślił minister.

Wskazał też pożądane kierunki realizacji tego celu.

- Proponuję utworzenie odrębnego mechanizmu finansowego w postaci Funduszu Solidarności
Antydopingowej, który wspomagałby budowę potencjału na poziomie krajowym, w tym realizację
programów partnerstwa na rzecz krajów, gdzie system antydopingowy jest słabiej rozwinięty - powiedział.

W ramach tych programów bardziej rozwinięte narodowe organizacje antydopingowe miałyby pomagać tym o mniejszym potencjale organizacyjnym. Fundusz powinien blisko współpracować z WADA, pozostając od niej całkowicie niezależnym. Pozyskiwałby środki z dobrowolnych wpłat od sponsorów, rządów oraz organizacji sportowych.

- System antydopingowy ma służyć zawodnikom, a nie odwrotnie - zaznaczył minister, prezentując
kolejny punkt swojego programu.

Zdaniem Bańki jednym z największych grzechów WADA w sprawie skandalu dopingowego w Rosji był brak właściwej komunikacji, w tym przede wszystkim z zawodnikami. W rezultacie wielu z nich straciło zaufanie do systemu.

Minister zaproponował utworzenie przy każdej narodowej organizacji antydopingowej rady zawodników oraz włączenie ich reprezentacji do składu organów zarządzających
tych organizacji. Poparł również ideę utworzenia stanowiska rzecznika zawodników, który w sposób
niezależny reprezentowałby interesy sportowców w WADA.

- Moim priorytetem jest zatem ustanowienie większej liczby laboratoriów antydopingowych na świecie przy aktywnym zaangażowaniu WADA w cały ten proces - podsumował.

CZYTAJ TAKŻE

Drogi Użytkowniku!