Mikroelementy - czy należy je dodawać do żywności?

Autor: Dziennik Gazeta Prawna/Rynek Zdrowia • • 04 sierpnia 2017 13:17

Od kilku lat krąży po ministerialnych gabinetach pomysł, by pójść w ślady Finlandii i zacząć dodawać mikropierwiastki do żywności zamiast uzupełniać niedobory wyłącznie suplementami diety.

Mikroelementy - czy należy je dodawać do żywności?

Zgodnie z tym pomysłem, jedząc np. chleb lub warzywa przyjmowalibyśmy solidne dawki tego, czego obecnie przyjmujemy za mało. W tej chwili wielu z nas niedobory witamin lub mikroelementów próbuje uzupełniać suplementami diety.

Jak wskazuje Dziennik Gazeta Prawna, suplementacje stosuje regularnie 48 proc. Polaków. Kolejnych 20 proc. przyznaje zaś, że suplementy bierze okazjonalnie.

 Tylko 2016 r. do Głównego Inspektora Sanitarnego przedsiębiorcy zgłosili 7 tys. nowych suplementów diety. Wartość polskiego rynku suplementów przekracza 3 mld zł  i ma rosnąć o ok. 7 proc. rocznie.

Specjaliści zwracają uwagę, że problem jest nie z tymi, którzy zdają sobie sprawę z niedoborów mikroelementów w swym organizmie, lecz z tymi, którzy o tym nie mają pojęcia.

Więcej: www.gazetaprawna.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum