Kwiaty chronią serce

Autor: Dziennik.pl/Rynek Zdrowia • • 23 kwietnia 2014 09:26

Spożywanie jadalnych kwiatów jest dobre dla zdrowia - przypominają naukowcy, którzy na łamach "Journal of Food Science" przekonują, że kwiaty, takie jak piwonia drzewiasta i wiciokrzew japoński, zapobiegają chorobom przewlekłym, obniżają ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów.

Siłą kwiatów jest duża zawartość związków fenolowych o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym. Poza tym obfitują w antyoksydanty zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych.

Warto dodawać kwiaty do sałatek i innych potraw, jak również traktować je jako główny składnik dania. Można skorzystać z przepisów kuchni Dalekiego Wschodu, która chętnie wykorzystuje jadalne kwiaty.

Co ważne, należy jeść wyłącznie kwiaty jadalne. Te z kwiaciarni nie nadają się na nasze talerze, bo są przesycone różnego rodzaju chemikaliami i zamiast pomóc, zaszkodzą.

Więcej: www.dziennik.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum