Kofeina. Naukowcy zbadali czy ma wpływ na ograniczenie nadwagi
Zespół naukowców opublikował w "BMJ Medicine Journal" wyniki badania, które wykazało, że wyższe poziomy kofeiny we krwi są związane z niższą masą ciała i ilością tkanki tłuszczowej. - Jeśli wypijesz kilka filiżanek kawy, twój organizm będzie spalać tłuszcz szybciej niż u kogoś, kto kawy nie pije - mówi jeden z badaczy w zespole. Podkreślają jednak, że nie zalecają picia większej ilości kawy.

- Naukowcy prowadzący badania sprawdzali czy genetycznie podwyższony poziom kofeiny ma wpływ na poziom tkanki tłuszczowej
- Wyniki wykazały, że wyższe (ze względów genetycznych) poziomy kofeiny we krwi były związane z niższą masą ciała (BMI) i ilością tkanki tłuszczowej
- Badanie wykazało związek i potencjalne korzyści zdrowotne dla osób z genami powodującymi szybszy metabolizm kawy. Nie bada ani nie zaleca picia większej ilości kawy
- Wcześniej opublikowane przez ten sam zespół badania wykazały, że picie trzech do pięciu filiżanek kawy dziennie, wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia
Kofeina. Czy wpływa na ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia?
Wcześniej opublikowane przez ten sam zespół badania wykazały, że picie trzech do pięciu filiżanek kawy dziennie, wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia.
- Jednak większość dotychczas opublikowanych wniosków dotyczyła badań obserwacyjnych, które nie mogą wiarygodnie określić zależności przyczynowo-skutkowych, ze względu na inne potencjalnie istotne czynniki - napisali autorzy w "BMJ Medicine Journal".
Dlatego w najnowszym badaniu, aby dowiedzieć się, jaki wpływ ma wyższy poziom kofeiny we krwi na tkankę tłuszczową, długoterminowe ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych, zespół pod kierunkiem Susanny C. Larsson zastosował randomizację mendlowską.
Jest to metoda statystyczna wykorzystująca warianty genetyczne jako zastępcze wskaźniki dla określonego czynnika ryzyka - w tym przypadku poziomu kofeiny we krwi. W ten sposób, porównując osoby, które ze względów genetycznych mają podwyższony poziom kofeiny we krwi z grupą kontrolną, można sprawdzić, czy jest on przyczyną konkretnych chorób - podaje serwis Euronews.
Naukowcy przyjrzeli się roli dwóch powszechnie występującym wariantom genów CYP1A2 i AHR u prawie 10 000 osób pochodzenia głównie europejskiego, które brały udział w sześciu długoterminowych badaniach. Geny CYP1A2 i AHR są związane z tempem metabolizmu kofeiny w organizmie.
Kofeina przyspiesza tempo spalania tkanki tłuszczowej. Tak sugerują wyniki badania
Wyniki wykazały, że wyższe (ze względów genetycznych) poziomy kofeiny we krwi były związane z niższą masą ciała (BMI) i ilością tkanki tłuszczowej.
- Badanie wykazało związek i potencjalne korzyści zdrowotne dla osób z genami powodującymi szybszy metabolizm kawy. Nie bada ani nie zaleca picia większej ilości kawy, bo nie to było celem - mówi dr Katarina Kos, ekspertka w dziedzinie cukrzycy i otyłości z Uniwersytetu w Exeter, w komentarzu do badania.
Podkreśla, że dodanie do kawy lub innego napoju z kofeiną cukru, tłuszczu lub białka może całkowicie zniwelować ten efekt.
Przed nadinterpretacją wyników przestrzega też dr Stephen Lawrence, klinicysta z Uniwersytetu Medycznego w Warwick.
- Wyniki dowolnego badania mogą być "istotne statystycznie", co często jest błędnie interpretowane jako wynik "istotny klinicznie". Innymi słowy, statystyka to liczby, a dopiero badania kliniczne pokazują nam, jak statystyka przekłada się na codzienną praktykę - tłumaczy dr Lawrence.
- Z badań wiemy, że kofeina spożywana w postaci około czterech filiżanek kawy może zwiększyć tempo przemiany materii o 3 do 11 proc. Im wyższy metabolizm, tym łatwiej spalamy tkankę tłuszczową. To dobra wiadomość, jeśli próbujesz schudnąć, a ta publikacja wspiera istniejące badania sugerujące związek między spożyciem kofeiny a zwiększonym spalaniem tłuszczu - tłumaczy dr Stephen Lawrence.
- Jeśli wypijesz kilka filiżanek kawy, twój organizm będzie spalać tłuszcz szybciej niż u kogoś, kto kawy nie pije. Przy okazji zmniejszając otyłość, zmniejszasz ryzyko cukrzycy - mówi badacz.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)