Katowice: w SUM ruszyła Dziecięca Akademia Sztuki Kulinarnej

Autor: RR/Rynek Zdrowia • • 23 września 2013 19:54

Dziecięca Akademia Sztuki Kulinarnej zorganizowana zostanie od 23 do 26 września w Katedrze Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Podczas warsztatów dzieci poznają poszczególne produkty spożywcze oraz nauczą się, jak prawidłowo skomponować z nich np. śniadanie.

Katowice: w SUM ruszyła Dziecięca Akademia Sztuki Kulinarnej
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Jak informuje nas Agata Kalafarska, rzecznik prasowy SUM, dzięki porozumieniu, jakie Wydział Zdrowia Publicznego tej uczelni zawarł z Polską Akademią Sztuki Kulinarnej, ponad dwadzieścioro dzieci w wieku przedszkolnym zapozna się z tajnikami przygotowywania potraw oraz zasadami zdrowego żywienia.

Warsztaty odbywają się  pod okiem Wiesława Ambrosa, szefa kuchni i prezesa Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Nad realizacją programu edukacji żywieniowej ”Z piramidą za pan brat, zbuduj z nami zdrowy świat!” czuwają specjaliści z zakresu dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz studenci z Koła Naukowego Młodych Edukatorów.

Agata Kalafarska przypomina, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Problem otyłości w Polsce dotyczy już przedszkolaków, a nawet dzieci przed 3. rokiem życia.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum