Katowice: w SUM ruszyła Dziecięca Akademia Sztuki Kulinarnej
Dziecięca Akademia Sztuki Kulinarnej zorganizowana zostanie od 23 do 26 września w Katedrze Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Podczas warsztatów dzieci poznają poszczególne produkty spożywcze oraz nauczą się, jak prawidłowo skomponować z nich np. śniadanie.

Jak informuje nas Agata Kalafarska, rzecznik prasowy SUM, dzięki porozumieniu, jakie Wydział Zdrowia Publicznego tej uczelni zawarł z Polską Akademią Sztuki Kulinarnej, ponad dwadzieścioro dzieci w wieku przedszkolnym zapozna się z tajnikami przygotowywania potraw oraz zasadami zdrowego żywienia.
Warsztaty odbywają się pod okiem Wiesława Ambrosa, szefa kuchni i prezesa Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Nad realizacją programu edukacji żywieniowej ”Z piramidą za pan brat, zbuduj z nami zdrowy świat!” czuwają specjaliści z zakresu dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz studenci z Koła Naukowego Młodych Edukatorów.
Agata Kalafarska przypomina, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Problem otyłości w Polsce dotyczy już przedszkolaków, a nawet dzieci przed 3. rokiem życia.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)