×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Jest zdrową alternatywą dla cukru. Ma także inne zalety

Autor: tvp.info/Rynek Zdrowia03 lutego 2016 09:24

Lucuma powstaje z suszonych owoców drzewa Poutera Lucuma, które występuje w Ameryce Południowej. Sproszkowana stanowi niskokaloryczną, zdrową alternatywę dla cukru i  substancji słodzących.

Jest zdrową alternatywą dla cukru. Ma także inne zalety
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Jest wytwarzana z suszonych owoców. Można ją stosować do wypieków, owsianki, jogurtu, budyniu, kakao, kawy. Skład sproszkowanej lucumy to składniki mineralne, witaminy z grupy B i ogromna ilość antyoksydantów. Polecana jest diabetykom, ze względu na niski indeks glikemiczny - informuje tvp.info

Lucuma to  również bogate źródło rozpuszczalnego błonnika, które reguluje pracę przewodu pokarmowego i poprawia metabolizm oraz oczyszcza z toksyn. Korzystać z niej mogą także osoby nie tolerujące glutenu.

Więcej: www.tvp.info

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum