Jest zdrową alternatywą dla cukru. Ma także inne zalety

Autor: tvp.info/Rynek Zdrowia • • 03 lutego 2016 09:24

Lucuma powstaje z suszonych owoców drzewa Poutera Lucuma, które występuje w Ameryce Południowej. Sproszkowana stanowi niskokaloryczną, zdrową alternatywę dla cukru i  substancji słodzących.

Szkodliwy cukier można zastąpić sproszkowaną lucumą Fot. Archiwum RZ

Jest wytwarzana z suszonych owoców. Można ją stosować do wypieków, owsianki, jogurtu, budyniu, kakao, kawy. Skład sproszkowanej lucumy to składniki mineralne, witaminy z grupy B i ogromna ilość antyoksydantów. Polecana jest diabetykom, ze względu na niski indeks glikemiczny - informuje tvp.info

Lucuma to  również bogate źródło rozpuszczalnego błonnika, które reguluje pracę przewodu pokarmowego i poprawia metabolizm oraz oczyszcza z toksyn. Korzystać z niej mogą także osoby nie tolerujące glutenu.

Więcej: www.tvp.info

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum