Jest długa majówka, czyli UOKiK o bezpiecznym grilowaniu

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 01 maja 2018 08:07

Inspekcja Handlowa sprawdziła 282 partie grillów i podpałek. Kontrolerzy mieli zastrzeżenia do 18 proc. z nich - poinformował w poniedziałek (30 kwietnia) Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Dodano, że wadliwe produkty zostały wycofane ze sprzedaży.

Fot. archiwum (zdj. ilustracyjne)

Wyniki kontroli, o których wspomina Inspekcja Handlowa pochodzą z letnich miesięcy minionego roku, ale dają pogląd co do jakości i bezpieczeństwa stosowania m.in. podpałek do grila.

Według UOKiK inspektorzy sprawdzili 203 partie grillów (jednorazowych, wielorazowego użytku, przenośnych, stacjonarnych, zamkniętych i otwartych) oraz 79 partii podpałek. Skontrolowali przy tym 72 przedsiębiorców z całej Polski, głównie prowadzących sklepy wielkopowierzchniowe. 24 próbki produktów (5 grilli i 19 podpałek) przeszły badania w laboratoriach pod kątem wymogów bezpieczeństwa - wyjaśniono.

W sumie ze względu na różne nieprawidłowości IH zakwestionowała 51 partii produktów (18,09 proc.): 41 grillów i 10 podpałek. To znacznie więcej niż podczas poprzedniej kontroli w 2015 r., gdy IH wykryła nieprawidłowości w 13,6 proc. produktów - podkreślono.

Najwięcej zastrzeżeń, jak podał UOKiK, wzbudziło oznakowanie, np. niekompletne informacje w instrukcjach obsługi czy brak niezbędnych ostrzeżeń. - Pojedyncze grille miały wady konstrukcyjne, a w kilku podpałkach brakowało dozownika lub oddzielał się on od opakowania - wyjaśniono.

Jednocześnie UOKiK przypomniał, że aby bezpiecznie grillować, należy używać "wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3" - nigdy spirytusu ani benzyny.

"Dopiero gdy grill będzie rozgrzany, a paliwo utrzymywane w formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut, możesz ułożyć na ruszcie jedzenie, nie przyrządzaj potraw, zanim paliwo nie pokryje się powłoką popiołu" - podkreślono.

PAP - Magdalena Jarco

 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum