
Dieta Polaków jest uboga w warzywa i owoce, zwłaszcza za mało wypijamy soków i musów - uważa dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska. Z badań konsumenckich wynika, że pijemy mniej soków i nektarów niż mieszkańcy wielu krajów Unii Europejskiej.
Z badań przeprowadzonych przez Instytut Badawczy Millward Brown wynika, że zdrowsze nawyki żywieniowe mają osoby mieszkające w miastach. Większość z nich (43,9 proc.) spożywa owoce 2-3 razy dziennie, podczas gdy większość mieszkańców wsi (40,8 proc.) raz dziennie. Podobnie jest z warzywami - mieszkańcy miast (50 proc.) jedzą je 2-3 razy dziennie, natomiast mieszkańcy wsi (53,9 proc.) tylko raz dziennie.
Jedną z głównych przyczyn stosowania źle zbilansowanej diety są utrwalone już w okresie dzieciństwa nieprawidłowe przyzwyczajenia żywieniowe. Dlatego tak ważne jest, aby rodzice od najmłodszych lat wpajali swoim pociechom zasady dotyczące zdrowego żywienia - podkreśliła ekspertka kampanii "Soki i musy - witaminy w SMART formie" Agata Ziemnicka-Łaska.
Jej zdaniem, ważne jest, aby przekonać dzieci, by zamiast gazowanych napojów sięgały po soki. Dieta bogata w witaminy zwiększa odporność na choroby, a to jest ważne zwłaszcza teraz, jesienią - przypomniała.
Według dietetyków, najczęstsze błędy żywieniowe popełniane przez Polaków to nieregularne spożywanie posiłków, pomijanie drugich śniadań oraz podwieczorków i podjadanie między posiłkami. Do tego Polacy spożywają zdecydowanie za mało produktów zalecanych w odpowiednio zbilansowanej diecie, takich jak mleko, ciemne pieczywo, owoce i warzywa. Wartość odżywcza typowych posiłków odbiega od zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), co jest często przyczyną chorób cywilizacyjnych.
Ekspertka zwróciła uwagę, że złe odżywianie się spowodowane jest też szybkim tempem życia, które wpływa na częstsze sięganie po różnego rodzaju wysokokaloryczne przekąski w rodzaju czipsów czy słodyczy. Niejednokrotnie bywa tak, że obiad zastępowany jest jedzeniem typu fast-food.
Tymczasem WHO zaleca spożywanie większej ilości warzyw i owoców - powinno się zjadać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia, najlepiej w różnych odmianach i kolorach, gdyż bez nich narażamy się na niedobór witamin i minerałów, w tym antyoksydantów, które chronią przed chorobami cywilizacyjnymi i gwarantują dobre funkcjonowanie całego organizmu - przypomniała Ziemnicka-Łaska.
Podkreśliła, że niewystarczające spożycie warzyw i owoców powoduje niedobory błonnika. A ten pomaga stymulować jelita, pomaga w detoksykacji, daje poczucie sytości. Jego źródłem są np. musy, które mogą zastępować jedną z polecanych porcji warzyw czy owoców w ciągu dnia - uznała ekspertka.
- « POPRZEDNIA
- 1
- 2
- NASTĘPNA »
POLECAMY
- PT, 22:17 Rektor UWM: zarzuty wobec prof. Maksymowicza mają pozamerytoryczne źródło
- PT, 21:35 Radziwiłł: na Mazowszu rośnie liczba wolnych łóżek covidowych. Tendencja jest korzystna
- PT, 21:01 Wielka Brytania: komisja doradza rządowi - dla kobiet w ciąży szczepionki Pfizer lub Moderna
- PT, 20:30 Naukowcy o liniach komórkowych wykorzystywanych w szczepionkach przeciw COVID-19
- PT, 19:59 Prof. Gałecki: mamy coraz więcej pacjentów 50+ z zespołami otępiennymi. To skutek Covid-19
- PT, 19:28 Uzdrowisko Busko-Zdrój ma nowego prezesa
- PT, 19:06 Warszawa: ortopedzi z WUM wykonali nowatorskie wszczepienie podwójnej endoprotezy
- PT, 18:44 Belgijska gazeta o kolejnym możliwym efekcie ubocznym szczepionki AstraZeneca
- PT, 18:22 Wraca sprawa kas fiskalnych online w gabinetach lekarskich i kancelariach prawnych
- PT, 18:00 Prowadzą badania nad PIMS. "W najbliższych tygodniach będzie więcej przypadków"
- PT, 17:37 Ekspert: enzymatyczna terapia zastępcza w chorobie Fabry'ego powinna być kontynuowana
- PT, 17:35 MZ: jest projekt majowej listy leków leków refundowanych - wykazy do pobrania
- 1 Koronawirus w Polsce: 2 660 088 potwierdzonych zakażeń, zmarło 61 208 pacjentów
- 2 Sejm: gorąca dyskusja o dodatkach covidowych dla pracowników niemedycznych i nie tylko
- 3 Wirus przestał oszczędzać ciężarne. „Takich dramatów nie widzieliśmy nigdy wcześniej”
- 4 Episkopat ma wątpliwości czy katolicy mogą przyjmować te dwie szczepionki przeciw Covid-19
- 5 Sejm: są lekarze dostający trzy dodatki covidowe, a pracownicy niemedyczni - żadnego
- 6 Alicja Jarosińska będzie szefować szpitalem w Hrubieszowie na czas epidemii
- 7 Minister zdrowia: przedłużamy obostrzenia, nie pojedziemy na majówkę
- 8 Dworczyk o stanowisku Episkopatu ws. szczepionek: nie, ręce mi nie opadły
- 9 Handel fałszywymi certyfikatami szczepień i testów w kierunku Sars-CoV-2 kwitnie
- 10 Dworczyk: na horyzoncie jest już zupełne uwolnienie szczepień
- 11 Pfizer przyspiesza dostawy - dodatkowych 4 mln szczepionek dla Polski
- 12 Dworczyk: w drugiej połowie maja ruszą punkty szczepień w aptekach, pierwsze drive-thru już są
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych