Jedno jajko to około 80 kalorii. Zdrowsze te ugotowane "na miękko"

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 25 marca 2016 10:17

Jedno jajko ma około 80 kalorii. Jeśli dbamy o linię, uważajmy raczej na dodatki, jakie towarzyszą jajkom na świątecznym stole, np. majonez - mówi PAP dietetyk dr Marcin Mandryk.

Jedno jajko ma około 150 kalorii Fot. Archiwum

Jak dodaje, jajka ugotowane na miękko są zdrowsze od tych na twardo, bo nie tracą wartości odżywczych.

- Jeżeli ktoś liczy kalorie, to nie powinien się obawiać, że po zjedzeniu jajka przytyje - mówi PAP dietetyk.

Podkreśla, że podczas przygotowywania jajek należy zwracać uwagę na czas ich gotowania.

- Na pewno nie należy przekraczać czasu 10 minut, optymalnie to 4 do 5 minut - dodaje.

 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum